Защо денят започва така?

Правителството ще обсъжда актуализацията на бюджета с бизнеса и синдикатите. Сред окончателните предложения е и вдигането на акциза за цигарите. В проекта е заложено намаляване на ДДС ставките от 20 на 9 процента за част от енергоносителите, но и вдигане на тази ставка за сервираните вино и бира в заведенията. Залагат се данъчни облекчения, според които за доходите от настоящата година родителите ще могат да ползват отстъпка от 600 лева, а не 450 за едно дете, 1200 за две и 1800 лева за три деца, като възможността може да се използва авансово. Акцизът на тютюневите изделия тръгва нагоре, като за първи път се въвежда ставка за никотиновите течности, отбелязва БНР.

Министърът на околната среда на Доминиканската република беше застрелян в кабинета си от свой приятел от детството. Извършителят е задържан, мотивите му засега не са известни, посочва Ройтерс. Източници, близки до разследването, идентифицираха убиеца като Мигел Крус - бизнесмен, който бил в конфликт с министъра на околната среда заради политиката му. Пред журналисти служители на министерството казаха, че са чули поне седем изстрела откъм вътрешността на сградата. Малко след това на място пристигнали полицаи.

Само след месец Кубрат Пулев ще се бие отново с британеца Дерек Чисора, срещата ще бъде в Лондон, предаде "Корнер". Двете добре познати имена в тежка категория на професионална бокс вече се изправиха веднъж един срещу друг през 2016-а, когато българинът спечели в Хамбург със съдийско решение 2:1 гласа. Тогава срещата беше за европейската титла. Чисора е един от най-популярните британски боксьори в тежка категория, като през 2020-а загуби от Александър Усик преди украинецът да стане световен шампион.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Украинското правителство работи по законопроект, предвиждащ английският да получи статут на език за бизнес комуникации - това заяви премиерът Денис Шмигал, цитиран от "Ройтерс". Той се аргументира, че "английският е използван в бизнес комуникациите в целия цивилизован свят". А какво би означавало това за Украйна, чуйте в Podcast новините.

А какво ще кажете за това?

Рапърът Ицо Хазарта, който влезе в Народното събрание като депутат от "Продължаваме промяната", е дарил 40 000 лв - такава е сумата от заплатите, които е получил за шест месеца, съобщи самият той във Фейсбук. През последната половин година той е помогнал за образованието на деца без родители от центрове за настаняване от семеен тип.

"Дотук съм помогнал пряко на няколко десетки деца. Живот и здраве, до края на тази година ще бъдат стотици. Към момента в България в такива домове живеят около 3 600 деца. Мисълта, че няма да успея да помогна на всички тях е ужасяваща, но няма да ѝ се дам. Чувствам се истински смислен, откакто правя всичко това.", пише Хазарта.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.