Ядем сирене с много сол и вода

Сиренето, което се продава у нас, представлява огромно количество сол и вода, а в някои видове липсва даже и млякото. Това коментира директорът на Института по консервна промишленост в Пловдив Павлина Параскова пред "Фокус".

Обратно в новината

Коментари - Ядем сирене с много сол и вода | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

сами сме си виновни, имаме прекрасни условия за качествено селскостопанство, което спокойно може да нахрани шепата останал народ, но като няма мозък няма спасение, и всеки повтаря като побъркан зомби - държавата, държавата, а тя е 65000 българи в агенции, не марсиянци с всекидневния си избор можем поне нещо малко да направим като клиенти

Много от вас се ядосват на лошото качество на храните, но колко са готови да защитят дребните фермери от селата? Аз си купувам мляко от една баба, сирене от един селянин, който го продава на пазара. Вместо колбаси и кайма купуваме живо прасе и си го колим. Така знаем, че месото е месо, млякото е мляко, сиренето е сирене. И, когато почнат някакви ПиАр акции за опасността от купуване на храни, които не са минали ДВСК контрол ги пускаме в тъча. Аз само такива храни обичам, дето не са минали контрол от ДВСК. Защото всичките боклуци по магазините са минали контрола на ДВСК, но тях и кучетата не искат да ги ядат.

Не тези по-долу, които твърдят че се пише креМвирш - много им здраве! Пише се креНвирш!!! Справка - правописен речник.

имаш крава, пиеш мляко, ядеш истинко сирене, аз си отглеждам една малка на балкона

Лично аз някога бях добре и сега не съм зле. Само че много неща ми бодат очите и не ми дават мира. Тогава се възмущавах, че не може да се говори свободно, а сега вече от други, доста повече неща. Хората /наистина всички/ можеха да си позволят почивки и плащането на сметките не представляване никакъв проблем. Сега народа ни е беден, болен и изпростява. Не трябва така да живеят българите.

Ай стига си дрънкал глупости вече, че хората те четат...Излагаш се...Носиш отговорност за простоията, с която ги облъчваш...

Вече почти не се вижда сирене от растителен произход по магазините,табелки за съдържанието има тук -там.Отговориха ми ,че собствениците не приемали растително сирене от мандрите.Но.....серт за качество и съдържание се издават от самите мандри ,от техния контрол и в това е проблема.Сертификата не е от Държавния ветиринарен контрол,като външен контролиращ орган.То колко ли ще контролират тези мафиотски структури ,които допуснаха да се внесе старото ирладско месо и други подобни канцерогенни меса и некачествени сухи млека,готови винаги за рушвет.Много е сложно положението ,трябва да се намесят и неправителствените организации може би.Те пък без пари ли ще работят.Остава гражданското общество да не спи.Спането ни излиза скъпо и ни бърка в джоба.Сега върви нова мода-саламурено сирене по БДС- 8 лв.Същото е солено и не е зряло-пак измама!Аланкоолуто като купува скъпо сирене да си мисли ,че е по БДС-а то пак същото.Голямо безобразие!Става въпрос за 4л.мляко за килограм -сирене,какви 8 лв. бълнуват производителите и в кой свят живеем?

Не знам колко е компетентна госпожата, но предполагам е с няколко нива по-компетентна от всички тук. Или поне от 99%. Както и да е. Лично познавам производител, който изнася почети само навън, защото за да се пласира на пазара трябва да слага в сиренето до 80% пълнители. Та колко остана за млякото, водата, солта и т.н.? За съжаление това е горчивата истина - големите фирми заграбиха пазара за преработка и всичко, което не е буркан, в който да се виждат конкретните цели зеленчуци и плодове - не става. За салами, сирене, кашкавал - да не говорим! И нека да не ревем как ощетяваме производителя. Ами млякото го изкупуват на под 40 стотинки, без при това да се мери масленост. А малките производители вадят висока - когато имам възможност пазарувам от село и разликата е ужасяваща. По същия начин наскоро реваха за прасковите - ами изкупувай на 40 стотинки. Продавай на 1.50 и нагоре и после - как няма да купуваме гръцки и турски праскови по 1.20... Ами много лапачи са на клона - така е РЕГУЛИРАН пазара. Проблема е навсякъде - няма елементарен контрол на продукцията и пътя на производство. Защото наистина ако се провери - повечето млекопреработватели купуват повече палмово масло от мляко. И това едв ли е сложно да се провери. Само че има забрана за детайлна проверка на качеството. Имаше проверка за кремвиршите по едно време - тези от месо бяха с около 2% месо. Другите и толкова нямаха. И защо да плача за ТЕЗИ производители? Да не би случайно да познавате производител на соя или палмово масло в България? Защото това им са суровините. А децата ви ги ядат после тези храни. Честито!

Не идеализирай. На времето соята беше универсалния пълнител на всички колбаси. Ходеше са на почивка ако се докопаш до карта, а отоплението и другото беше евтино ако си в блок. И преди имаше хора, които бяха зле и сега има хора, които са си много добре. Явно ти не си нито от едните, нито от другите:)

От две-три години сиренето стана страшен боклук вече се ориентирам към домашното овче от село :)

Госпожата П. ПРАСКОВА до колкото чета е от институт по консервна промишленост. Колко е компетентна да хвърля отново бомби по българските млечните продукти и има ли право ? Започвам да се съмнявам дали от време на време чуждите преработватели не плащат на такива лизогъзци като Параскова. Абсолютно нелепо,смешно и непрофесионално е да се твърди че Има сирена, съставът, на които е комбинации между калций, сол и вода, и с минимално количество сухо мляко - между 10 и 15%-по нейни думи. Госпожата си мисли че сиренето се налива в буркани, явно от това разбира. Така ако ставаше щях да подсиря морето. Хора не вярвайте на такива кьорфишеци хвърлени в медийното пространство от светила на науката. Това обвинение е много общо и в същноста си е литературна фантастика. От написаното прозира тотална некомпетентност за технологията на производство на млечни продукти. В момента в България се произвеждат млечни продукти на добро ниво и то основно от българско сурово мляко,тъй като е евтино и се противопоставя на вноса на млека от ЕС. Спрете с тази истерия,защото страдат българските фермери, на които и без това им е трудно при този натиск от страна на Европ. фермери. Изберете българското и бъдете спокойни за бъдещето си, другите да духат супата. Уважаеми Offf цената на сиренето не се формира само от себестойността на млякото, освен ако ти работиш без пари и всичко се прави от само себе си. Параскова ако иска да блесне с нещо е по-добре да ни светне за виетнамските кисели краставички смърдящи на лекарства и какво има в българските консерви,ако има такива все още /в което се съмнявам/. И това е резултат на далновидната политика от страна на ПАРАСКОВЦИ от всякакъв калибър. Така е в БГ плюй по българското и трасирай пътя на боклуците от цял свят. P.S.: Колко ли пари е взела за това изказване Параскова? И дали не е време да се вземат мерки срещу такива продажници.

Преди няколко дни писах по повод на проверките на ОЛАФ за нашите месопреработвателни предприятия. В телешкия салам, който се препоръчва на хора спазващи диета освен месо има и пилешки кожички /пише го на етикета/. За какъв контрол говорим. И най-скъпите колбаси имат доста консерванти, защото хората нямат пари и не купуват. А какво ще кажете за пъстърма на цена 60 лв. за килограм. Това ми напомня вица за салама от канарчета и коне. Като попитали производителя в какво съотношение е месото, той отвърнал : едно към едно. Предлагам колбасарските цехове да бъдат затворени и да минаваме на внос - по-качествени и по-евтини колбаси. За сиренето кашкавала е същото, намалиха цените защото се купува в малки количества, но качеството е ужасно. Прави ми впечатление, че някои марки кисело мляко напъследък поевтиня, а всъщност са намалили грамажа на 370 гр. Беше 500, 400 и сега това е новия хит.

Искам пак, както някога, децата да се прибират вечер спокойно от училище. Искам пак сметките за отопление, вода, тел. да са 10-15% от заплатата, храната - 20%. Искам пак да ходим по две седмици на почивка всяка година. Искам да се храним с истински продукти. Да се върне БДС. И децата да са здрави и ... Защо се объркаха нещата. Вместо да станат по-добре, отколкото бяха, стават все по-зле.

Нищо не е :Като едно време! защото няма БДС.Да го върнат същото и да налагат солидни глоби на производителите които не го спазват...Може би тогава ще си припомним/а пък и ще покажем на децата си/истинския вкус на колбасите и сиренето...

Ами ето казвам ти - всички родни марки колбаси, сирена, кашкавали, деликатеси са НЕКАЧЕСТВЕНИ. Тези които са качествени се ИЗНАСЯТ ЗА ЕС. Ако не помниш - ще ти напомня, че държавите от ЕС (старите) допускат до пазарите си тия продукти само след одобрение, сертификация и контрол. Затова на нашия пазар ядем некачествени боклуци, а другите държави ядат качествените ни продукти. Защото имат КОНТРОЛ. Нещо което в РБ го няма поне откакто приватизираха предприятията. Да не кажа от 20г.

Нека да ви дам няколко примера за контрола на продукцията в държавните предприятия, ( за кооперативните нямам сведения), които произвеждаха храни опаковки и други суровини за периода преди 10 ноември 1989г. Производство на месни произведения - независим ветеринарен контрол в самото предприятие, заводска контролна лаборатория. Същото се отнася и за млекопреработващите предприятия. Освен това съществуваха независими регионални центрове по качеството във всички окръжни градове, осъществяващи и други контролни функции. А за независимостта на тези контролни органи ще ви приведа само няколко примера. За производството на кока-кола всички бутилки в началото се внасяха от западни страни. На един от българските стъкларски заводи беше възложено да произвежда тези бутилки за да се спре вноса им. Заводът разполагаше с необходимите машини, шведско производство, последна дума на техниката, но бутилката се оказа костелив орех и денонощно 100% процента от продукцията се бракуваше в течение на месеци заради едни малки дефекти, които не се допускаха по БДС. Идваха работници-специалист избрани от представителството на фирмата в Италия работници-оператори, но и те не можаха да отстранят този дефект. Даже главният представител на фирмата в Италия се възмущаваше, че заради такава дреболия бутилките се бракуват, но началникът на ОТК не ги допусна да се реализират. Идваха оператори и от други западни страни, но нищо не можаха да сторят. В края на краищата българският оператор, след като си заминаха всички чужденци, успя да произведе бутилката така, както се изисква по БДС. Вполедствие, той стана Герой на социалистическия труд, но не само за този случай. Същото се отнася и за първите бутилки за шампанското. Ако само една бутилка при изпитанията в заводската лаборатория не отговаряше на БДС,да кажем се счупи при създаване на налягане 15 атмосфери в нея, бракуваше се цялата партида и в края на краищата производството им беше спряно. Започна се внос от Турция. Техните бутилки гърмяха така, че вносът беше спрян и се наложи внос от СССР, град Константиновка, Донецка област, сега в Украйна, от завода 17 разстреляни партизани. Бутилките на този завод не се чупеха и при 20 атмосфери. Бурканчетата за детски храни също около два месеца се бракуваха на 100% и идването на оператори-специалист от Запад и от Унгария също не реши въпроса. Въпроса беше решен от същия онзи оператор, който реши и въпроса с бутилките кока-кола. Втори пример за безапелационен контрол. В един от най-новите пивоварни заводи се започна производството на бира по английска лиценз, от английски специалисти. Бирата беше превъзходна по вкус и търсенето й беше масово. Обаче по един от договорените показатели, съдържанието на едно вещество в бирата, което е вредно за човешкия организъм английският екип от работници и технолози не успя да свали съдържанието му под допустимите предели. Сделката беше анулирана и производството на този вид бира прекратено. Първо искам да поясня, че не съм бил страничен наблюдател в цитираните случаи, а съм бил непосредствен участник в тези събития. Що се отнася конкретно до сиренето, маслото и другите млечни продукти, мога да кажа, че проблемът не е само в това, че ни се продава недозряло сирене, което крие опастност за здравето на хората, но се продава сирене, например внесено от Дания, в което белтъчините и мазнините са от растителен произход. Това е друг продукт и в никакъв случай не може да се нарече сирене. Така е и с много други продукти, което не ги слага автоматично в категорията на опасните. Като искате сирене и кашкавал купувайте от тези сортове, цената на които, на сиренето не е под 10 лв/кг, а за кашкавала някъде къв 16-20 лв/ кг. Тогава поне може да сте сигурни, че са направени от мляко, па било то и сухо и са отлежали необходимото време.

Ne znam v Evropa ot kakvo praviat sirene, no tuk v juzna afrika dori i izvarata se prodava po skupo ot 6 lv na kilo, za dobro bialo salamureno sirene cenata varira mejdu 10 i 15lv na kilo. Sled kato mliakoto se proizvejda tuk i cenite sa takiva zna4i 4e v sireneto v BG na cena 3-6lv ne moje da ima ni6o drugo osven var i voda. Ako slojat sirene v magazina na cena 15 lv za kilo 6e kupuvate li?

Господа, разбираеми са меките оценки на госпожата. Мафиотите могат не само да продават стоки на населението, а и да изнудват и убиват.

Братя българи, нека всички да се обединим и да накажем тези безогледни бизнесмени, които си играят с нашето здраве.Сега е лято и нека всички ние поне за няколко месеца да спрем да консумираме тези продукти и да концентрираме храната си към плодове и зеленчуци, чисти охладени меса и ще видите как ще фалират тези мутрагенти.Никакви колбаси, никакви млечни произведения от магазина, никакви консервирани и замразени храни, никакви готови кайми.Това ще бъде наказанието на народа ни.Затова всички, които се присъединът към предлагания бойкот да разпространяват призива и да привличат последователи.Само така сами можем да си помогнем.Държавата у нас я няма.

Не знам кому са нужни тия коментари.Като гледам с каква компетентност нищите проблема, поне едно некачествено сирене кажете,бре хора.Или кашкавал,или салам...Всичко другото са празни приказки.Важното е да не се купуват тия ментета.

Ами има лесно-купувайте си прясно мляко и си правете в къщи сирене и кашкавал,като искаме да сме сигурни.

nashite zenite sa po wisoki ot germanskite naprimer . sa hljab sa mleko kiseko i presno- to e 2 pati tuk po skapo , da ne goworim sa samali i dr podobni . A sa kachestwoto ....... No bes kantrol e taka . A i horata ne rasbirat , mnogo oprostja i oglupja naroda inache tija po warhowete nemashe da imat tasi lesna igra

Абе що бъркате демокрацията с качествата на храната ? Какво пречи да имаме демокреция и качествена храна заедно ? Просто трябва стандартите да са задължителни и фокусът да е върху съдържанието на хранителни вещества, а не на микроби. Защото в ред случаи микробите са ПОЛЕЗНИ ! И нищо не пречи да има демокрация без ЕС и други комунистически организации...

Глей кво пич, на нашата територия има всички условия да ядеме истински продукти. Мутраците - до стената или в Белене. Това че някакви милиарди хора по света нямали пари за сирене не е наш проблем, ние трябва да си гледаме нашето ! Стандарт и закони, и затвор за нарушителите, просто е.

Ако можем да си го купим това сирене , ще сме доволни! Дано Господ осъди управляващите на лук и сол! Гонят богатите, а през това време бедните да мрат! Така е наредила ЕНП!

Високата цена идва от водата! Сигурно я купуват от нароилите се консеционери, като Софийска вода, например. 60% в продуктите е сероизна цифра. Особено за тези, луксозните. В Италия, Австрия и Германия подобни деликатеси са по-евтини, но нямаме шанс да опитаме вкуса на водите им.

от мандрата сиренето излиза на 2,50 - в магазина 5 лв. не се наядаха гадните търговци

Във всеки град и всяко село си имаше ТКЗС и към него и ферми с животни.Отделно всеки желаещ можеше да отглежда различни видове животни и птици за вътрешния и външния пазар.Имаше един салам Кучешка радост наричан жаргонно,който сега би минал за деликатес на фона на боклуците,които се предлагат на пазара.Ама нали всички ревяха за демокрация-ЕТО ВИ Я СЕГА.ЯЖТЕ БОКЛУЦИ И НЕ РЕВЕТЕ.

Проблема е, че дори и скъпо да плащаш (а ние плащаме скъпо) полъчаваш боклук. И нека производителите не излизат с номера ниски цени-ниско качество. Та нашите цени са като в европа! Защо тогава всички ние получаваме само боклици?

Мили хора , моля напишете нещо конкретно! Например: Сиренето на фирмаХ има следния състав ..... . Просто ми писна от напълно безмислени писания. В гоното пише , че филе Елена има 60 % вода но не пише на кой производител е.

Pyrvijat shok ispitahme po vreme na kostov, kogato ni predlojiha da jadem kremvirshi s toaletna hartija v tijah.

Никога не купувайте замразени и консервирани храни, колбаси, деликатеси, пушени меса, кайма. Купувайте само охладени меса - те поне не съдържат допълнителни химикали (поне засега). Във всички гореизброени меса и продукти се влагат сланина, соя, оцветители, овкусители, подобрители, пълнежи, кости, развалено месо, хрущяли, копита - всичко това минава през машини които го правят на финна каша. Не си давайте парите и не рискувайте със здравето си! В колбасите няма пове4е от 10% месо. Замразените меса се шприцоват с препарати, които увеличават масата му с до 100% - обикновено това са соли и други, които окрекотяват месото. Вие плащате поне 50% за ВОДА. Сирената, млякото, кашкавалите и други производни почти нямат натурално мляко или напълно не съдържат такова. Всеизвестно е че влагат сухо мляко, креда, вода и други подобни. Не се спазва технологичния цикъл за узряване на тези продукти, защото в тях няма натурално мляко. Преди време казаха, 4е не можели да правят истински млечни продукти, защото цената щяла да бъде висока. ИЗВИНЯВАЙТЕ, ГОСПОДА АЛЧНИ БИЗНЕСМЕНИ - 1 ЛИТЪР НАТУРАЛНО МЛЯКО СЕ ИЗКУПУВА ЗА 0.40 СТ. Ако трябва да вложите 7 литра натурално мляко за да произведете 1 кг сирене или кашкавал, то стойността на млякото е 2.80 лв. КАКВО СТАВА С РАЗЛИКАТА ОТ 6,7,8 и повече лв ??? МАЛКА ЛИ ВИ Е ТАЗИ ПЕЧАЛБА?????? ВИЕ ТАКА СТЕ СВИКНАЛИ - ДА ПЕЧЕЛИТЕ ПО 100, 200 300 И НАГОРЕ ПРОЦЕНТА. ТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ!!!! И накрая за БДС - БДС не е официален стандарт в РБ, а препоръчителен. Което означава, че ако искаш го спазваш, ако не искаш не го спазваш. Само, че за сложиш примерно надпис Камчия на салам , си задължен да спазваш рецептата - или поне така би трябвало да е. САМО ЧЕ ТОВА ОТНОВО НЕ ВАЖИ ЗА РОДНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ. Те си слагат каквото им хареса на каквото си искат. А го правят защото бутат пари на съответните органи и лаборатории да си затварят очите. В резултат на което ТРОВЯТ НАС. Такова масово тровене никога не е било!!!!!! И няма ни закон ни нищо за такива кретени.

Уважаема Г-жо Паскова, има ли някъде в Интернет публикувани резултати от тестовете, които правите? И ако не, защо не го направите за да помогнете на отребителя да се ориентира. А това, че щели да фалират некачествените производители може само да ни радва.

Увеличаването на печалбата става по два начина - чрез увеличаване на цената и чрез намаляване себестойността на продукта. Себестойността се намалява чрез по-малък грамаж, което е видимо и главно чрез влошено качество, което по-трудно се забелязва, особено ако не се промени изведнъж. Напоследък си купувам предимно македонско сирене и си припомних какво беше истинското сирене преди години. Гръцкото сирене е като българското по простата причина, че гърците изкупуват българско сирене, опаковат го и го продават като тяхно. На по-висока цена разбира се - нали запазиха търговската марка. Колбасите са пълна трагедия, марката вече нищо не значи, нямат вкус. Проблемът не е в наличието на стандарти, добри практики и т.н., а в неспазването им. Държавата я няма. Ако съответните хора си гледат работата и спират некачественото производство, производителите или ще произвеждат качествено или ще изпаднат от бизнеса. Не се публикуват отделни марки или производители, които са качествени, защото такива практически няма. Не може и да има в условията на псевдопазарно стопанство и отсъствието на истинска конкуренция. С повишаване на качеството ще се отворят и повече възможност за износ. Това обаче изисква инвестиции, дългосрочни усилия и морал, докато всеки иска да стане милионер за една седмица.

КреМ вирш. Защото КреНвирш идва от това, че в Австрия са ядяли пресните колбаси с подправка наречена крен- видоизменено от Хрян. От там е станало крен-вурсти оттам креНевирш. А креМвирш си е съвсем правилно, защото с хрян( горчица) се връзват повечето пресни колбаси9 и едро накълцани и дребно накълцани и наедро смляни и на дребно), но само на креМвирша съставката е толкова на ситно смляна, че е заприличала на креМ.

Писнало ми е от някакви си констатации и социолгически проучвания. Господа ние тези неща си ги знаем, знаем колко сме отровени от храна, вода и въздух и прочее. Посочете имена на производители на некачествена храна и стоки от леката промишленост, имена на адинистративни служители, от които зависи кнтрола върху стоките, такива неща, другото майната му...

имена да пишат само тези от вас които нямат реални и персонифицирани IP адреси

ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБ ЯДЕМ БОКЛУЦИ И ЗАГИВАМЕ!

Абре П...АСИ докога ще се учим бре П..АСИ с П..АСИ НАПИШЕТЕ ИМЕНА БРЕ П..АСИ!!! Само четем тук: Ядем еди какво си, Купуваме си еди какво си пъти по-скъпо, Цените на еди какво си варирали от еди колко си до еди колко си! И прочие и прочие! Но имена на магазини фирми и ГАДОВЕ дето ни ТРОВЯТ и ПРОДАВАТ ПО-СКЪПО НЯМА НАЛИ!? Е закакво са ни всичките тия организации тогава!!?? Дето уж за нашето добро гледали!!?? Ами напишете бре П.аАСИ В еди кой си продук на фирмата еди коя си със собственик еди кой си има недопустими концентрации на еди какво си - НЕ ГО КУПУВАИТЕ и го напишете с големи букви да се знае! Иначе си оставате едни прости П..АСИ - ДРАСКАЧИ!!

Като цяло зсички храни предлагащи се на бг пазар са с изключително ниско качество. За сметка на това пък цените на повечето продукти са на страшни цени. В случея със сирането даваш 6-7 лв за кг. а се тъпчиш със сол. Просто нямам думи. Нали уж има кумисии незнам си какво, незнам си що? Какво правят те всъщност?

беше премахнато през времето на Иван Костов през 1999 година. До тогава това беше нещо като закон, който трябваше да се изпълнява и можеше да бъде осъден всеки, който не го изпълняваше. А след това няма на основата на какво да се търси отговорност за използването на даже вредни вещества в производството на храни, а да не говорим за това, че някои продукти се представят за заместители, без да се обявяват. Как може да се нарича продукта мляко, което съдържа само 10-15% мляко или месо, което съдържа 60% вода? Това може да се нарича всичко друго, но не и мляко или месо. Зощо не им сменят имената, за да се ориентира купувача, а не да бъде излъган.

миличко кое по точно да узрее в тази химия като никой не знае какъв точно е катализатора ако ме разбираш що ти думам

изкупната цена на млякото е 0.20лв за литар смешно нали

Сламът не е салам, млякото не е мляко, къшкавалът -също, и сиренето -също, но какво да ядем. Човешко ли?

Тази другарка дрънка пълни глупости, а папагалите повтарят това което им харесва да чуват , за да има къде да си изразходват емоционално негативните излишества... ЕДИНС СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ НА КАШКАВАЛИТЕ И СИРЕНАТА Е ЧЕ СЕ ПУСКАТ НА ПАЗАРА ПРЕДИ ДА ДОСТИГНАТ НОРМАЛНИЯ СИ СРОК НА ЗРЕЕНЕ ПО ТЕХНОЛОГИЯ. А това, че няма качествено мляко в България никой производител не е виновен. Може би трябва да наредим всички лапачи от 90 година насам и да вземем да ги доим тях. Поне ще пуснат доста маслено мляко и няма да папате палмово масло за вегетарианци. : ))))))))))))))))))))

Стига констатации, това сме го чували.......някакви промени да сме видели ????

Не е ли държавата тази, която трябва да е регулатор за качеството на храните?!! Държавата е тази, която трябва да утвърди стандарти за състава и качеството на най-важните за населението хранителни продукти - мляко и млечни изделия, месо и колбаси, хляб и др. Държавните органи и институции, отговарящи и контролиращи хранителната промишленост и производителите трябва да поемат контрола над всички частни производители и да върнат БДС!!! Стига нагли и алчни частници са тровили народа! Докога ще даваме парите си за мляко без мляко, за сирене без мляко, за кашкавал без мляко, за месо без месо, за колбаси от кости, нокти и кожи! Докога ще си купуваме смес от сол, вода, калциев карбонат и палмово масло, наречени сирене или кашкавал??? Няма друга държава в Европейския съюз, където да се консумират такива боклуци вредни за здравето на хората? Крайно време е да има масови проверки, конфискация и унищожаване на вредната и не отговаряща на стандарта БДС продукция и намеса на прокуратурата!

до 222 - много ти е виждала главата капитализъм, че ни държиш такъв тон!!! В България е комунистически каптализъм-вандализъ И за всичко са виновни мутрите, дето съсипаха секското стопанство с този внос от къде ли не!!! Сега ядем нещо, дето не се знае какво е! Затова издържат пенсионерите, те са яли хубава храна, а сега нямат пари за лошата...а децата? Все повече деца са с наднормено тегло и това е все от лошите храни! Нищо не може да се направи, защото сега по Интернет може да си доставиш всичко, без да си го погледнал и помирисал и след като си го купил, ще го ядеш...само че едни купуват, а други ядат...едни богатеят, а други се разболяват...ето това трябва да се промени! Как? С МОРАЛ - купуваш това, коети ти ще ядеш и тогава ще си го избереш!!!

защо крият за въпросите и изискванията на европа по отношение качеството на храните в БГ

Съставът на лютеницата също не е този, който хората очакват, а ситуацията е същата с почти всички останали най-масови храни, цената на лютеницата също не е тази, която производителите очакват, а ситуацията е същата с почти всички останали наи-масови храни. ако си давате парите за евтини боклуци ще произвеждаме евтини боклуци. ако започнете да купувате по-качествени храни на по-високи цени ние ще ви ги произведем. няма да спрем да отговаряме на търсенето. нали трябва да печелим. печелим когато продаваме. продаваме когато хората купуват. произвеждаме това което искате да купите.