Има сирена, съставът, на които е комбинации между калций, сол и вода, и с минимално количество сухо мляко - между 10 и 15%, добави Параскова.
Съставът на лютеницата също не е този, който хората очакват, а ситуацията е същата с почти всички останали най-масови храни, които консумираме, каза още тя. По думите й, 20-годишното месо, което хванаха в България, впоследствие сме изяли под формата на деликатесни колбаси.
"Такива удари се направиха у нас и според мен, причината е, че населението няма покупателна способност да купи това, което трябва. През последните 20 години в България се извърши смяна на индустриалната собственост - от държавна в частна и в този процес бяха нарушени много правила. Най-напред новите собственици трябваше да се ориентират към нови пазари, защото даже и руският пазар беше затворен", заяви Параскова и уточни, че вътрешният пазар почти 7-8 години го е нямало, защото хората нямаха пари.
"Тази криза именно провокира едно производство на храни от известните видове, но с променено съдържание. Става въпрос за сирене, мляко, кашкавал, луканка, кайми и т.н., които ги знаем и винаги са били на нашия пазар. За съжаление, сега се отиде към далеч по-ниски нива в качеството и в един момент то излезе от контрол като цяло. От време на време поглеждам протоколите и виждам, че например филе “Елена“ има 60% вода", посочи шефката на консервния институт.