Коментари - Бум на продажбите на антиутопията ”1984” на Джордж Оруел | Днес.dir.bg

Бум на продажбите на антиутопията ”1984” на Джордж Оруел

Биг Брадър - метафоричният персонаж на масовото следене, както си го е представял Джордж Оруел в антиутопията си "1984", преживява нов търговски успех.

Обратно в новината

Коментари - Бум на продажбите на антиутопията ”1984” на Джордж Оруел | Днес.dir.bg

Коментари

След тези потресаващи разкрития за нарушаване на човешките права и демократични свободи,е крайно време Съветът за Сигурност да вземе решение и да изпрати военна сила в САЩ. Международната общност,в лицето на ЕС,Русия,Китай и Индия трябва незабавно да свали античовешкия режим и да освободи американския народ от престъпната власт!

Електронното следене е нужно, тъй като отдавна бе времето, когато контактите на бандитите,шпионите се следеха пеша или с автомобил, а те самите се криеха зад вестник в кафене и със залепени мустаци.

Който е готов да жертва свободата си заради сигурност не получива нито свобода нито сигурност.По-опасно от самото следене е натрапваното чувство ,че непрекъснато си следен.Точно това целят например лепенките за видионаблюдение ,за СОТ и тн.Автоцензурата е гибелна за един журналист а и за всеки който се опитва да изразява своето мнение пред повече хора и именно това е целта на всички които искат да владеят хората.Другото средство за тотален контрол е държането в бедност а най-съвремените насоки са свързани с прехраната и средствата за добив на храни ,хроничните нелекувани болести които принуждават хората непрекъснато да приемат някои лекарства или например хемодиализа,замърсяване на огромни територии и дори един ден неминуемо след недостига на чиста вода ще дойде недостига на кислород.Преди това обаче ще дойдат религиозните и етнически войни с геноцит на огромни територии в Стария континент.Не е никак радостно а и въпроса не е дали ще се случи а кога?

Когато един данъкоплатец, гражданин на дадена държава иска да бъде защитен от терористи и престъпници, той не може да разчита на това, да бъдат наемани ясновидци и гадатели за целта.

1984 е втрещяваща книга, най-вече за моето поколение, което я чете пост фактум, т.е. след като е преживяло поне част от нещата, които той е описал през 1948. Чела съм, че е бил в СССР през 30-те, но едва ли от там е създал базата за романа, той пророкува много неща станали след смъртта му през 1950 г. Добре, че не са чак толкова екстремни и жестоки колкото в романа.

Има време, ще станат и то скоро.

social networkinga беше създаден с една единствена цел - следене и репресии.

Светът върви натам!

Някои все още си мислят че и биочиповете ,които имплантират и генномодифицираните продукти,които целят контрол върху изхранването на човечеството,са утопия,но всичко това става все по реално.

И след като сочеха с пръст срещу ГЕРБ, че имало следене и полицейщина, новите управляващи, дали не правят същото като верни последователи на евроатлантическите ценности?! И те имат отколешно роднинство с "Големия брат" и се въртят ту на запад, ту на изток.

Добрутро, че нали ИНТЕРНЕТ с тази първоначална цел е създаден.

Не ми става ясно защо трябва да четеш нещо написано преди толкова години когато си съвременник на описаното. Ако не си го разбрал не ти трябва и книгата...

Добро утро драги ми приятели! При такива новини можем да се замислим (няколко пъти годишно) дали сме съгласни да бъдем тотално "разголени" кукли на конци пред служби и корпорации - те са основният потребител на информация за всичко около вас. Мислите, че можете да бъдете анонимен използвайки най-новите и шарени електронни играчки, които сте си купили сами ?! И в които зомбирано се взирате по 10 часа дневно ?! Не не можете. Всяко мобилно устройство (ай-фон, ай-пад, андроидоподобна джаджа и т.н.) преди за работи се интересува ежесекундно от две неща: къде се намира физически и кое живо същество го използва. Да не говорим за Windows 7-8 където откровено ви казват, че в интерес на САЩ ви подслушват и могат да ви блокират всякаква дейност ако САЩ решат. Най-страшна е месомелачката на изчядието ГУГЛЕ. Тя знае ежесекундно от какво се интересувате и къде се намирате. За да сте по-малко засегнати: 1. Не използвайте смарт-фони и таблети 2. Не използвайте интензивно ГУГЛЕ - то и без това е цензурирано 3. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ КРЕДИТНИ КАРТИ - поне не плащайте с тях из моловете. 4. Не използвайте новите версии на MS Windows. Най-добре е да използвате някоя друга ОС.

Нали се сещаш, че това няма как да стане ...

Кое точно няма как да стане ?

Ако "новоговорът" не е станал днес норма за изразяване, здраве му кажи. Така или иначе, СВЕТЪТ НА НОВИЯТ РЕД, BIG BRITHER, изживяват последната си звездна година. И на улицата на пролите, слънцето най-сетне ще изгрее. АМИН!

с толкова овце новият световен ред е в кърпа вързан!

"Овцете" на Новият световен ред - NWO още тази година ще бъдат натирени в тръните. На тях наистина всичко е им е в кърпа вързано. За осъзнатите овце има подготвена индивидуална програма, далеч по-трудна от днешната. Само че, е и далеч по-щастлива, от сегашната.

Контрол на всичко, ето това става в сащ, разговори, интернет и после предаване на цялата информация на полиция, големи корпорации и т.н., после според резултатите се сплашва или арестува който трябва, правят се предавания, продукти, реклами, филми, политика

...предаване на цялата информация на ... и на криминални босове

И въобще тия книги "1984" и "Фермата" надхвърлят всякакви граници на толерантност и демократичност, и е крайно време ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ! А на компютъра на когото ги намерят - да премине обучение по демократично мислене в условия, възпроизвеждащи максимално описаната в тия пасквили действителност!

Жорко, ама ти чел ли си ги? 1984 е една от най великите книги (поне според мен). Беше забранена по времето на комунизма. Книгата описва малкия човек в един брутален тоталитаризъм. Тази книга трябва да бъде прочетена от всички.

Това че не схваш сарказма говори за ограниченото ти мислене. Хората които четат могат да изкажат една и съща мисъл или настроение по няколко различни начина. Не е задължително да е най-елементарния.

Горкият наивен стар Джордж... Какво ли би казал ако можеше да види как реалността през 2013 надминава всичките му антиутопични виждания. И как затварящото книгата му изречение е реалност за масите и без бой ("He loved Big Brother).

Реално бен Ладен(ако го има) трябва да е доволен дори и мъртъв. Америка от 11 септември приключи с демокрацията. Всеки който дръзне да изнесе информация за системата го грозят десетилетия затвор в най-добрия вариант.

Освен няколко добри идейни попадения и формулировки в "1984" няма абсолютно нищо. Цялата книга може да се събере в един къс разказ. Пълна е с шаблони, параноя, пропаганда. Хората се контролират не от измислени страшилища, а от собствените си страхове и слабости.

"Няма абсолютно нищо"?!?! Човече, ти явно имаш предвид главата си ...

Сигурно си горд и много доволен от особено остроумния си коментар :) Обърни се към специалист. Имаш проблеми. Човече?!?! :)))))

Прав си в същество. Но заради начина на мислене има много хора, голямото мнозинство , които имат нужда от повече описания, за да схванат нещо. Самото описание и натрупване в текста на случки, влияе върху възприятието на хората и прониква по- добре в съзнанието. Това художествен похват. Иначе има Н.И.Е по-кратка повест за същата тема . По - въздействащо е от '1984', но е по- кратко и някак се по- бързото четене не оставя толкова дълго влияние. Иначе- да '1984' можеше да е доста по- кратко.

Книгата е "Мы" (Ние) от Евгений Замятин. Издадена е през 1920 година. Между другото, и "Война и мир" може да се съкрати мнооого. И хиляди други книги ...

От времето на Наполеон до днес полицията може да разбере всичко за всеки. И без да разполога със сложни компютърни системи. Въпросът е дали има съдебен контрол. В САЩ има.

А кой ще пази пазачите?

Има съдебен контрол? А какво стана с Кенеди? Разплетоха ли случая????

"гигантска система за следене" НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ!!! Хайде бе !!! А добър ден...

Наш Цецо пасти да яде!

Точно за това на държавата трябва да се забрани да прави каквито и да е подслушвания, следенета и т.н. Разбира се, те ще ни кажат че го правят за наше добро, но ние не трябва да им вярваме.

Е, така де, Оруел го е написал: He loved Big Brother!" Стокхормски синдром. То и ние най-много обичаме тез дето последните десетилетия ни тормозят, че и си ги избираме.

"Обществено допитване обаче показа, че мнозинството от американците одобряват федералната програма за следене на телефонните разговори." Мнозинството от американците са тъпи говеда, които са доволни да ги хланят, поят и пускат на разходка извън обора /САЩ/. Друго не ги интересува. Сбирщина от цял свят...

Народът е казал-присмял се хърбел на щърбел. Какво сме се затръшкали за свободите си, та ние от зависимостта от Топлофикация не сме се освободили, та се загрижихме за другите. Да си гледаме нашия хал, той е за окайване!

Това подслушване за което се говори толкова в САЩ е нищо - детска игра пред контрола над населението в русия и китай

Едва ли ... САЩ са флагманът на технологията.

Съмнявам се да има интелигентен човек, който да се е съмнявал, че щатските служби следят хората през Интернет. Бавно и непълно се създават "досиета", когато титулярите им са пасивната страна, пръсната по целия свят, а службите са активната. Интернет и разните социални мрежи обърнаха нещата - титулярите сами, активно и едва ли не неистово сипят всевъзможни данни за себе си, близките си, колегите, познатите, градят връзки по всички мислими начини - грях е да не ги използваш. Особено ако си - донякъде, ако не изцяло, инициатор на този щастлив обрат ...

Страната на неограничените възможности, а? Ама май някои неща са доста ограничени...

Беше брато през 70 години. Мъжете не бяха бръснати като голи охлюви, а жените не носеха сутиени и желе в гърдите!!

Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.

Според мен, "Малкия брат" от Кори Доктороу показва още по-ясно как стоят нещата в момента. Книгата си заслужава.

Коментари - Бум на продажбите на антиутопията ”1984” на Джордж Оруел | Днес.dir.bg

Бум на продажбите на антиутопията ”1984” на Джордж Оруел

Биг Брадър - метафоричният персонаж на масовото следене, както си го е представял Джордж Оруел в антиутопията си "1984", преживява нов търговски успех.

Обратно в новината

Коментари - Бум на продажбите на антиутопията ”1984” на Джордж Оруел | Днес.dir.bg

Коментари

След тези потресаващи разкрития за нарушаване на човешките права и демократични свободи,е крайно време Съветът за Сигурност да вземе решение и да изпрати военна сила в САЩ. Международната общност,в лицето на ЕС,Русия,Китай и Индия трябва незабавно да свали античовешкия режим и да освободи американския народ от престъпната власт!

Електронното следене е нужно, тъй като отдавна бе времето, когато контактите на бандитите,шпионите се следеха пеша или с автомобил, а те самите се криеха зад вестник в кафене и със залепени мустаци.

Който е готов да жертва свободата си заради сигурност не получива нито свобода нито сигурност.По-опасно от самото следене е натрапваното чувство ,че непрекъснато си следен.Точно това целят например лепенките за видионаблюдение ,за СОТ и тн.Автоцензурата е гибелна за един журналист а и за всеки който се опитва да изразява своето мнение пред повече хора и именно това е целта на всички които искат да владеят хората.Другото средство за тотален контрол е държането в бедност а най-съвремените насоки са свързани с прехраната и средствата за добив на храни ,хроничните нелекувани болести които принуждават хората непрекъснато да приемат някои лекарства или например хемодиализа,замърсяване на огромни територии и дори един ден неминуемо след недостига на чиста вода ще дойде недостига на кислород.Преди това обаче ще дойдат религиозните и етнически войни с геноцит на огромни територии в Стария континент.Не е никак радостно а и въпроса не е дали ще се случи а кога?

Когато един данъкоплатец, гражданин на дадена държава иска да бъде защитен от терористи и престъпници, той не може да разчита на това, да бъдат наемани ясновидци и гадатели за целта.

1984 е втрещяваща книга, най-вече за моето поколение, което я чете пост фактум, т.е. след като е преживяло поне част от нещата, които той е описал през 1948. Чела съм, че е бил в СССР през 30-те, но едва ли от там е създал базата за романа, той пророкува много неща станали след смъртта му през 1950 г. Добре, че не са чак толкова екстремни и жестоки колкото в романа.

Има време, ще станат и то скоро.

social networkinga беше създаден с една единствена цел - следене и репресии.

Светът върви натам!

Някои все още си мислят че и биочиповете ,които имплантират и генномодифицираните продукти,които целят контрол върху изхранването на човечеството,са утопия,но всичко това става все по реално.

И след като сочеха с пръст срещу ГЕРБ, че имало следене и полицейщина, новите управляващи, дали не правят същото като верни последователи на евроатлантическите ценности?! И те имат отколешно роднинство с "Големия брат" и се въртят ту на запад, ту на изток.

Добрутро, че нали ИНТЕРНЕТ с тази първоначална цел е създаден.

Не ми става ясно защо трябва да четеш нещо написано преди толкова години когато си съвременник на описаното. Ако не си го разбрал не ти трябва и книгата...

Добро утро драги ми приятели! При такива новини можем да се замислим (няколко пъти годишно) дали сме съгласни да бъдем тотално "разголени" кукли на конци пред служби и корпорации - те са основният потребител на информация за всичко около вас. Мислите, че можете да бъдете анонимен използвайки най-новите и шарени електронни играчки, които сте си купили сами ?! И в които зомбирано се взирате по 10 часа дневно ?! Не не можете. Всяко мобилно устройство (ай-фон, ай-пад, андроидоподобна джаджа и т.н.) преди за работи се интересува ежесекундно от две неща: къде се намира физически и кое живо същество го използва. Да не говорим за Windows 7-8 където откровено ви казват, че в интерес на САЩ ви подслушват и могат да ви блокират всякаква дейност ако САЩ решат. Най-страшна е месомелачката на изчядието ГУГЛЕ. Тя знае ежесекундно от какво се интересувате и къде се намирате. За да сте по-малко засегнати: 1. Не използвайте смарт-фони и таблети 2. Не използвайте интензивно ГУГЛЕ - то и без това е цензурирано 3. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ КРЕДИТНИ КАРТИ - поне не плащайте с тях из моловете. 4. Не използвайте новите версии на MS Windows. Най-добре е да използвате някоя друга ОС.

Нали се сещаш, че това няма как да стане ...

Кое точно няма как да стане ?

Ако "новоговорът" не е станал днес норма за изразяване, здраве му кажи. Така или иначе, СВЕТЪТ НА НОВИЯТ РЕД, BIG BRITHER, изживяват последната си звездна година. И на улицата на пролите, слънцето най-сетне ще изгрее. АМИН!

с толкова овце новият световен ред е в кърпа вързан!

"Овцете" на Новият световен ред - NWO още тази година ще бъдат натирени в тръните. На тях наистина всичко е им е в кърпа вързано. За осъзнатите овце има подготвена индивидуална програма, далеч по-трудна от днешната. Само че, е и далеч по-щастлива, от сегашната.

Контрол на всичко, ето това става в сащ, разговори, интернет и после предаване на цялата информация на полиция, големи корпорации и т.н., после според резултатите се сплашва или арестува който трябва, правят се предавания, продукти, реклами, филми, политика

...предаване на цялата информация на ... и на криминални босове

И въобще тия книги "1984" и "Фермата" надхвърлят всякакви граници на толерантност и демократичност, и е крайно време ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ! А на компютъра на когото ги намерят - да премине обучение по демократично мислене в условия, възпроизвеждащи максимално описаната в тия пасквили действителност!

Жорко, ама ти чел ли си ги? 1984 е една от най великите книги (поне според мен). Беше забранена по времето на комунизма. Книгата описва малкия човек в един брутален тоталитаризъм. Тази книга трябва да бъде прочетена от всички.

Това че не схваш сарказма говори за ограниченото ти мислене. Хората които четат могат да изкажат една и съща мисъл или настроение по няколко различни начина. Не е задължително да е най-елементарния.

Горкият наивен стар Джордж... Какво ли би казал ако можеше да види как реалността през 2013 надминава всичките му антиутопични виждания. И как затварящото книгата му изречение е реалност за масите и без бой ("He loved Big Brother).

Реално бен Ладен(ако го има) трябва да е доволен дори и мъртъв. Америка от 11 септември приключи с демокрацията. Всеки който дръзне да изнесе информация за системата го грозят десетилетия затвор в най-добрия вариант.

Освен няколко добри идейни попадения и формулировки в "1984" няма абсолютно нищо. Цялата книга може да се събере в един къс разказ. Пълна е с шаблони, параноя, пропаганда. Хората се контролират не от измислени страшилища, а от собствените си страхове и слабости.

"Няма абсолютно нищо"?!?! Човече, ти явно имаш предвид главата си ...

Сигурно си горд и много доволен от особено остроумния си коментар :) Обърни се към специалист. Имаш проблеми. Човече?!?! :)))))

Прав си в същество. Но заради начина на мислене има много хора, голямото мнозинство , които имат нужда от повече описания, за да схванат нещо. Самото описание и натрупване в текста на случки, влияе върху възприятието на хората и прониква по- добре в съзнанието. Това художествен похват. Иначе има Н.И.Е по-кратка повест за същата тема . По - въздействащо е от '1984', но е по- кратко и някак се по- бързото четене не оставя толкова дълго влияние. Иначе- да '1984' можеше да е доста по- кратко.

Книгата е "Мы" (Ние) от Евгений Замятин. Издадена е през 1920 година. Между другото, и "Война и мир" може да се съкрати мнооого. И хиляди други книги ...

От времето на Наполеон до днес полицията може да разбере всичко за всеки. И без да разполога със сложни компютърни системи. Въпросът е дали има съдебен контрол. В САЩ има.

А кой ще пази пазачите?

Има съдебен контрол? А какво стана с Кенеди? Разплетоха ли случая????

"гигантска система за следене" НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ!!! Хайде бе !!! А добър ден...

Наш Цецо пасти да яде!

Точно за това на държавата трябва да се забрани да прави каквито и да е подслушвания, следенета и т.н. Разбира се, те ще ни кажат че го правят за наше добро, но ние не трябва да им вярваме.

Е, така де, Оруел го е написал: He loved Big Brother!" Стокхормски синдром. То и ние най-много обичаме тез дето последните десетилетия ни тормозят, че и си ги избираме.

"Обществено допитване обаче показа, че мнозинството от американците одобряват федералната програма за следене на телефонните разговори." Мнозинството от американците са тъпи говеда, които са доволни да ги хланят, поят и пускат на разходка извън обора /САЩ/. Друго не ги интересува. Сбирщина от цял свят...

Народът е казал-присмял се хърбел на щърбел. Какво сме се затръшкали за свободите си, та ние от зависимостта от Топлофикация не сме се освободили, та се загрижихме за другите. Да си гледаме нашия хал, той е за окайване!

Това подслушване за което се говори толкова в САЩ е нищо - детска игра пред контрола над населението в русия и китай

Едва ли ... САЩ са флагманът на технологията.

Съмнявам се да има интелигентен човек, който да се е съмнявал, че щатските служби следят хората през Интернет. Бавно и непълно се създават "досиета", когато титулярите им са пасивната страна, пръсната по целия свят, а службите са активната. Интернет и разните социални мрежи обърнаха нещата - титулярите сами, активно и едва ли не неистово сипят всевъзможни данни за себе си, близките си, колегите, познатите, градят връзки по всички мислими начини - грях е да не ги използваш. Особено ако си - донякъде, ако не изцяло, инициатор на този щастлив обрат ...

Страната на неограничените възможности, а? Ама май някои неща са доста ограничени...

Беше брато през 70 години. Мъжете не бяха бръснати като голи охлюви, а жените не носеха сутиени и желе в гърдите!!

Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.

Според мен, "Малкия брат" от Кори Доктороу показва още по-ясно как стоят нещата в момента. Книгата си заслужава.