Технологична компания открива в Бургас Академия за безплатно обучение на компютърни специалисти. Стартът ще бъде даден тази есен. След това, в зависимост от активността на други общини, може да се мултиплицира и в други градове.

Академията ще работи с местните училища, университети и организации, за да запали интерес към информационните технологии. Другите софтуерни компании, които оперират в Бургас, ще бъдат привлечени като партньори. Това съобщи на пресконференция кметът на морския град Димитър Николов.

Целта на Академията е да задържи младите и мотивирани хора в страната, да ги активира да получат знания и умения, без да заплащат за това. Нашата индустрия е изправена пред дисбаланса на търсенето и наличието на мотивирани компютърни специалисти, каза Пламен Цеков, изпълнителен директор на компанията.

Продължителността на обучението ще е половин година.

Безплатното обучение на 10 000 души през следващите 5 години е амбициозна задача. Само за първите 2 години ще инвестираме 1 милион лева собствени средства. Вярваме, че чрез Академията ще подобрим значително качеството на компютърните услугите в страната, допълни Пламен Цеков.

Кметът Димитър Николов информира, че по данни на Българската Аутсорсинг Асоциация, заетите в IT и аутсорсинг сектора у нас са 67 300 души, а до края на 2020 година индустрията ще има нужда от 79 000 служители.