Всички нови активи, построени в последните няколко години на пристанището в Бургас, дават отлична възможност за развитието на конгресен туризъм и иновационна дейност в морския град. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Росен Желязков. Днес той посети новопостроения Конгресен център в Бургас, заедно с кмета на града Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков.

Официално откриване на конгресния център не беше предвидено, сградата вече функционира от месеци.

Когато пандемията отмине и можем да пътуваме спокойно, Бургас ще си върне своята атрактивност, както по отношение на летния туризъм, така и за целогодишен конгресен туризъм, каза министърът.

По думите му целият комплекс е насочен към младите хора и към науката, което дава възможност за ревитализация на тази част от града и превръщането й в притегателна точка. Нашето желание е старата инфраструктура да приеме нов облик и да се развива спрямо новите реалности, допълни министър Желязков.

Проектът за изграждане на Конгресен и научно-изследователски център е на стойност 13 600 000 лева и е финансиран със средства на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Модерната сграда може да се използва целогодишно за провеждане на събития от най-висок клас, обясни Желязков по време на посещението. Той посочи, че разположението на центъра дава възможност да се осъществяват лесни интермодални връзки между няколко вида транспорт.

По отношение на фериботната връзка Бургас-Карасу, министър Желязков заяви, че е създадена работна група, която уточнява всички детайли по нейното откриване и експлоатация.

Тази линия значително ще съкрати пътя на товарния трафик и разчитаме много на интереса на операторите, коментира Росен Желязков. Той посочи, че има интерес и към създаването на линия Варна-Карасу.