Експерти установяват устойчивостта на паметника "Альоша" на площад "Тройката" след получени сигнали от граждани, които са забелязали пукнатини.

Бронзовата статуя, изобразяваща руски войник, вдигнал ръка за поздрав, наистина има нарушени участъци. Въпреки това, според комисията, която включва - архитект, строителен инженер, художник и скулптор, паметникът не е опасен. Най-голямата пукнатина по монумента е заварявана преди няколко години, но влагата е допринесла за нова корозия на метала, предаде actualno.com.

Паметникът на Съветската армия в Бургас е с височина 18 метра, гранитен монумент с бронзови релефи. Той е построен през 1953 година година. Автори са - архитект Минко Минков и скулпторите Васил Радославов и Анета Атанасова. След 1989 година е имало различни инициативни комитети за събарянето му, като символ на комунизма, и такива за неговото съхранение и запазване за бъдещите поколенията. В крайна сметка той продължава да се извисява в центъра на града, около него играят деца, а младият руски войни Альоша вече е на 66 години.