Натовските патрулни кораби - "Хуан де Бурбон" от Испания, германския "Любек", полския "Генерал Пуласки" и "Тейлър" от САЩ, ще имат съвместно обучение с българска фрегата, съобщи командирът на военната група адмирал Хуан Родригес. По думите му обучението ще се състои в понеделник. България ще реши с коя фрегата ще участва. След обучението патрулната група ще напусне Черно море, предаде БТА.
Нашето посещение в Черно море е планирано още през миналата година и за него са уведомени всички флотове в морския басейн, каза адмиралът. Той бе категоричен, че посещението на Първа постоянна патрулна група в Черно море не е свързано по никакъв начин с конфликта в Грузия.
В програмата за посещението в петък е предвидено да се състои футболна среща между отбори от гостуващите кораби и от Военноморската база във Варна, а групи от екипажите на чуждестранните кораби ще разгледат Планетариума на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Това заяви зам.-кметът на Варна Коста Базитов. Той проведе среща с командира на Първа постоянна група патрулни кораби на НАТО адмирал Хуан Родригес, предаде БГНЕС (Виж линка).
Вижте снимки от патрулиращите кораби на НАТО