Разливът к размери 10 на 10 метра излезе на брега, съобщи за БТА директорът на областната Гражданска защита в морската столица Нели Ганева. Ученици, които са на лагер в района, са сигнализирали за разлива. Преди обяд екип на Гражданска защита затвори плажа и спасителите не пускаха летовници докато не бъде почистен мазута.
При такива петна общината трябва да има план за действие за отстраняването им. В случай, че тя не може да се справи, се намесва Гражданска защита, отбеляза Ганева.
Все още не е ясно от какво е причинено замърсяването. Най-вероятно източникът е брегови, защото петролните петна са на брега, каза пред “Фокус” Николай Апостолов, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация”. Танкер на „Морска администрация” е проверил корабите на рейда във Варна и е установено, че нефтените петна не са от тях, което означава, че източникът е от брега, допълни Апостолов.
Разливът край Варна не е нефтен, категорични са специалистите към Морска администрация, заяви кап. д. п Богдан Богданов. По думите му морската пяна има мазна субстанция, но при никакво положение не като при нефтен разлив. За това говорят и малките размери на замърсена вода, подчерта Богданов. Той обори и твърденията, че разливът е с размери 10 на 10 метра. Целия разлив е не повече от 10 метра и доколото имам информация, той вече е почистен, допълни Богданов.
Областният управител адм. Христо Контров също категорично отхвърли информацията, че разливът е нефтен. Според него разливът се е получил, благодарение на недобросъвестни корабособственици, които умишлено замърсяват морето. Той смята, че трябва да бъде създадена специална система за следене на изхвърлените отпадъци в морето и виновните да бъдат санкционирани.
В събота също бе открито нефтено петно на плажа в местността Паша дере (Виж линка). Докато общината, Гражданска защита и Морска администрация спореха кой е длъжен да го почисти, петното взе да се разсейва само. В началото на август плажът на Кабакум също беше замърсен от мазут.
Неразбориите между институциите лъсват при всяко замърсяване. В края на юни, когато се разляха около 250 литра мазут при презареждането на кораб на БМФ, се разбра, че България не разполага със сигурна техника за чистене на големи петна (Виж линка).
Руски сайт периодично алармира за петна до българския бряг, засечени чрез сателит (Виж линка).
"Морска администрация" обаче винаги успокоява, че от снимките не ставало ясно дали е нефт или рибни пасажи.
Вижте снимки от мазутрия разлив