Това каза председателят на Националната занаятчийска камара Рангел Чолаков, цитиран от БТА. Той съобщи, че най-голям е нерегламентираният сектор при автосервизните услуги, където всеки седми - осми сервиз е незаконен.
В Европа делът на сивия сектор във фризьорство е най-голям във Франция - между 4 и 6 на сто. Чолаков изрази надежда през 2013 г. в България сивият сектор не само във фризьорството, а във всички видове услуги, да бъде сведен под 10 на сто. За изсветляването на процеса ще съдействат предстоящи нормативни промени в 38 български закона след влизането в сила на две европейски директиви за взаимното признаване на квалификациите и за свободното движение на услуги.
По данни на Чолаков, в София има 1200 регистрирани фризьорски салона. Не е възможно при тази жестока конкуренция в бранша да има картелни споразумения за увеличаване на цените, каза Чолаков. Председателят на Националното сдружение на фризьорите Кръстю Капанов заяви, че няма основание за увеличение на цените на фризьорските услуги, защото за това е необходимо да има драстично увеличение на цените на материалите, с които работи браншът.
От камарата съобщиха, че предстоят проверки във фризьорските салони в страната за наличие на регистрация по Закона за занаятите, за майсторско свидетелство, за данъчна регистрация. За нарушенията ще бъдат сезирани районните прокуратури.