„Определено виждам умисъл в неизлизането на ромите да почистят София, точно в деня, в който Европейската комисия обявява доклада си за напредъка и проблемите на България." Това заяви за Агенция “Фокус” Бойко Борисов.
„Председателят на ДАНС пое ангажимента да провери откъде тръгват слуховете и по какъв начин се дирижира отказът на ромите, ангажирани в почистването на София, да изпълняват своите задължения”, заяви още Борисов.
Вече няколко дни стоят несъбрани битовите отпадъци в районите “Триадица“, “Оборище“, “Средец“ и “Възраждане“. Общината взе мерки, съобщи директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. От Столичната община уточниха, че са наети четири фирми за извозването на боклука. Четиринадесет автомобила на фирмите "Екобулпак", "Екоресурс", "Алара" и "Унитрейд БГ" извозват битовите отпадъци от централните улици на столицата.
Кризата е заради затрудненията, които изпитва концесионерът по чистотата с работната сила, каза Георгиева. От фирмата оператор "Новера" са обявили, че няма да могат да се справят със собствени сили. Обикновено част от персонала им през лятото напускал, за да работи в строителството за по-висока заплата, след което през есента се връщал.
В Столична община няма информация концесионерът по чистотата "Новера" да е във влошено финансово състояние, посочи Бояджийска. Заради несвършената работа фирмата-концесионер по чистотата на тези райони - "Чистота-София", няма да получи близо 50 000 лева, каза още тя.
На въпрос дали неизпълнението на задачата по сметосъбиране и сметопочистване от страна на "Чистота-София" ще доведе до прекратяване на договора, Георгиева отговори, че "ще се обмислят всички възможности в посока защита интереса на гражданите".