Решението на ВКС е за два члена от устава, които се отнасят до това дали хора, които са на административна длъжност в СДС, могат да бъдат кандидати за депутати, обясни пред журналисти в кулоарите на парламента Димитров. Това е въпрос, който стои на дневен ред и няма нищо общо с легитимността ми на председател на СДС, коментира той.
В началото на тази седмица ВКС се произнесе в полза на Гацев, с което въпросните текстове се отменят, предаде БТА.
Не е първоаприлска лъжа, че Мартин Димитров не е легитимен председател на СДС. Това заяви пред БГНЕС Николай Гацев, председател на 3-ти местен клуб на СДС "Оборище". Именно той атакува пред съда текстове от устава на партията.
"Решението на ВКС, уставът на СДС е този и аз твърдо смятам да го следвам и изпълнявам и аз съм гласувал за всички членове на този устав. В СДС следва в 45 дневен срок да се изпълнят процедури по избор на основни партийни органи, а всички такива извършени в режим в недействие на този устав са дерогирани и трябва да бъдат отстранени," заяви Гацев, цитиран от БГНЕС.
Аз не съм оспорвал легитимността на Мартин Димитров като председател на партията и съм гласувал за него, поясни обаче Гацев пред журналисти в кулоарите на парламента. По думите му, казусът с легитимността на Димитров е сложен и още е рано да бъде коментиран. Той уточни, че неговата жалба по устава е била подадена три месеца преди Димитров да реши да се кандидатира за лидер на партията.
Гацев обаче заяви, че ще внесе жалба за лична обида срещу Мартин Димитров. Чувствам се лично засегнат, защото лидер на партия, която претендира да бъде член на Европейската народна партия, се е гаврил със здравословното ми състояние, когато загубих съзнание и това е удостоверено с документи, посочи Николай Гацев, цитиран от БТА. Той уточни, че от 20 години получава епилептични пристъпи.
"В последните дни наблюдаваме консолидация на всички лица, свързани със сенчести интереси в бизнеса и политиката, които все по-агресивно атакуват СДС, използвайки целия инструментариум на нагли лъжи, манипулации и злепоставяне на легитимните лидери на партията. Тези атаки правят СДС по-обединен, защото членовете и симпатизантите на партията познават истинските лица на мафията и техните поставени лица в политиката." Това се казва в съобщение на СДС, цитирано от БГНЕС.
Обединението СДС-ДСБ измества ДПС от властта и това води до подобни коментари, смята Мартин Димитров.
Междувременно местният лидер на СДС във Велико Търново Димитър Йорданов обяви, че е подал оставка от заемания пост. По думите му основен мотив за решението е несъгласие с водената от националното ръководство на партията коалиционна политика. Вчера СДС по същата причина напусна и Петър Паунов, кмет на Кюстендил.