Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов, цитиран от Фокус.
Искането на Иванов е внесено в прокуратурата, но не е насрочено заседание на съда по него. Кокинов каза, че първо Апелативният съд трябва да се произнесе по жалбата на задържаните приближени на Баретата. На 16 април, при мащабна операция в цялата страна бяха задържани 4-ма криминално проявени, а други 22-ма бяха обявени за издирване. Тогава от МВР и прокуратурата заявиха, че акцията е била насочена срещу наркоразпространението.
По думите на градския прокурор, заболяването на Баретата е често разпространено сред арестуваните. Кокинов отказа да назове какво е то, като уточни, че става въпрос за болест в долната част на тялото.
Златомир Иванов бе задържан след масова акция на МВР, ДАНС и прокуратурата в началото на годината. Разследването срещу него продължава, като до момента са разпитани нови свидетели и са установени нови факти, уточни Кокинов.
На 19 февруари Софийският апелативен съд (САС) остави окончателно в ареста Баретата. Мотивите на магистратите бяха, че Иванов може да извърши друго престъпление и е налице обосновано предположение, че той е извършил престъпленията, в които го обвиняват. Прокуратурата твърди, че Златко Баретата е участвал и ръководил организирана престъпна група, която се е занимавала освен с търговия на дрога и убийства.
Междувременно състав на Софийския апелативен съд промени мярката за неотклонение „задържане под стража” в по-лека на двама от сочените за приближени на Златомир Иванов, предаде „Фокус”. Мярката на Петър Стоянов бе променена в „подписка”, а на Петър Горанов бе наложена парична гаранция от 500 лв. Останалите трима – Валентин Луков, Марин Вълчев и Мартин Димитров, остават в ареста .
След продължилото близо 3 часа съдебно заседание защитници на обвиняемите коментираха, че няма конкретни данни за свързаност между тях и Баретата. Адвокатите каза, че обвиняемите не се познават помежду си, както и не познават Иванов. Освен това, според защитниците, те нямат отношение към повдигнатото обвинение за поръчкови убийства, разпространение на наркотици и незаконно притежание на оръжие.
Вижте задържаните негови хора