Пред Фокус евродепутатът от партията Десислав Чуколов обясни, че въпреки че имат разрешение за протеста от Столична община, полицията се опитва да изтласка протестиращите.
“Има тук някакъв псевдоюридически спор”, обясни Чуколов, който уточни, че в искането до Столична община е записано, че протестите ще продължат “до падане на правителството”.
Протестиращите опънаха тента до шадравана пред президентството, но полицията оспори мястото на протеста, тъй като това било зона за сигурност за администрацията на президента. Според Павел Шопов от "Атака" такава зона за сигурност може да съществува само пред Народното събрание и военните обекти.
Лидерът на партията Волен Сидеров уточняваше с полицията мястото, където може да бъде разпъната тентата. Пред Дарик той коментира, че мястото ще се нарича „Народен парламент”, за да може всеки гражданин да изрази позицията си към управляващите. „Мястото между Президентство, Министерски съвет и Народно събрание не е случайно, тъй като това е триъгълникът на властта”, обясни лидерът на партията, който за пореден път обяви, че настоява за оставките на правителството и на президента. По-късно, цитиран от БТА, Сидеров посочи, че е разговарял с Бойко Борисов, който казал, че привържениците на "Атака" могат да останат на мястото. В понеделник градоначалникът щял да се консултира с юристите и с ресорния заместник-кмет и щял да даде и писмена позиция по въпроса.
"За нас законовият начин е писмена забрана от кмета, ако той ни напише писмена забрана, ние ще се съгласим", обеща Сидеров, макар да уточни, че не приема, че посоченото място е зона за сигурност. Никой от "Атака" не пречел, нито застрашавал нечия сигурност. В крайна сметка обаче, атакистите трябваше да се преместят до Археологическия музей.
Протестните действия ще продължат през целия август месец, като целта е колкото се може повече опозиционни политически сили и граждани да бъдат привлечени към идеята за бойкот на парламента, обявиха от "Атака".
>Вижте още снимки от протеста