В никаква форма не обсъждаме с никого влизането в "Кремиковци" и покупката на активи на комбината, допълни министърът. В момента се водят преговори с бразилската компания CSN.
Димитров обвини медиите, че помагат за сриване имиджа на чужди компании, предаде БГНЕС.
По думите му ако в близките дни преговорите завършат успешно, коксохимичното производство на комбината ще продължи да работи. От спешността на тези преговори зависи дали ще спре подаването на природен газ за дружеството в близките дни, допълни министърът. Не се предвижда в бъдещ договор с инвеститор да има клауза, която да задължи комбината незабавно да се издължи на "Булгаргаз". Дали "Кремиковци" ще се издължава или не е проблем на комбината, а не на този, който ще купува нещо от дружеството, изтъкна Димитров. Той уточни, че се водят разговори преработката да става на принципа на ишлемето, предаде БТА.
Днес отново работниците протестираха в София. Осем души, оковани във вериги и със залепени уста, водиха протестното шествие. Оковите са символ на това, че са се превърнали в роби на правителството, а лепенки - на „безгласните букви”, каквито се чувстват металурзите. Работниците носиха и две чучела – символизиращи образите на министъра на икономиката Петър Димитров и заместника му Нина Радева, съобщи Фокус. Надписите на чучелата гласят: „Пешо – последен валс”, „Нина – мандатът ти отмина”. Протестиращите бяха пред Министерството на икономиката и енергетиката, където скандираха и подсвиркваха. Имаше полицейско присъствие и една кола на пожарната. Работниците настояват премиерът Сергей Станишев да предприеме реални действия относно бъдещето на комбината и те да придобият материален израз. Те искат и да им бъдат изплатени заплатите от миналата година и да се намери алтернативен вариант за спасяването на завода.
По-рано над 1000 кремиковски работници се събраха за пореден протест пред храм-паметник „Св. Александър Невски”. На мястото имаше засилено полицейско присъствие. Преди това протестиращите блокираха за кратко движението на моста при кв. „Враждебна”.
Лидерът на федерация „Металици” към КНСБ в комбината Васил Яначков потвърди, че бразилската компания CSN не се е оттегляла от преговорите за инвестиране в комбината, но тепърва предстоят разговори за придобиване на собствеността в „Кремиковци”.
Яначков съобщи, че в сряда протестът ще бъде подкрепен от представители на европейска синдикална федерация и ще бъде национален, предаде БТА. Нямаме разрушителни намерения и екстремни искания, заяви председателят на КНСБ в дружеството Васил Яначков. Искаме "Кремиковци" да се възстанови и да работи, добави той. Според синдикатите най-вярното решение за комбината е капитализация на дълга му, с което ще се защитят интересите на държавата, работниците и кредиторите.
Към протестите на служителите от "Кремиковци" утре ще се присъединят и работници от други браншове - от пристанищата, служители в железниците, енергийната и химическата индустрия.
Вижте снимки