Вчера в пленарната зала започна обсъждането на измененията, чийто вносител е независимият народен представител Христо Величков, предаде БТА.
Според председателя на транспортната комисия Йордан Мирчев законопроектът се гледа без нито един доклад от трите комисии, на които е разпределен.
В пленарната зала вчера обаче беше представено становище на водещата комисия - по транспорт, подписано със запетая, в което се подкрепят предлаганите изменения. От кого е подписан докладът на комисията по транспорт и съобщения, попита от трибуната председателят й Йордан Мирчев. Според него би могло да се намери разумно решение по текстовете, но не чрез "забиване на нож в гърба".
Председателят на парламента Георги Пирински предложи да се направят консултации между парламентарните групи и да се намери разумният компромис, за да продължи дебатът. Струва ми се, че има нежелание за обсъждане, отбеляза Пирински.
Мартин Димитров (ОДС) поиска законопроектът изобщо да не бъде гледан от депутатите. Според него с новите поправки още повече се засилва "полицейщината" в държавата.
След като законопроектът беше отложен, министърът на вътрешните работи Михаил Миков обяви в кулоарите на парламента, че работата по него ще продължи. Очевидно има народни представители, специално от опозицията, които не искат полицията да бъде особено ефикасна в своята работа, коментира той.
На въпрос дали поправката е тоталитарна, Миков каза, че "това са политически квалификации от един провален партиен секретар".
На вчерашното си заседание "вътрешната комисия" отхвърли законопроекта. Според предлаганите промени операторите, предоставящи електронни услуги, в т. ч. и Интернет-доставчиците, се задължават да изградят звена по сигурността на информацията.
Предвижда се също операторите и Интернет-доставчиците да разкрият регистратури за класифицирана информация, а служителите им да бъдат проучени по реда на Закона за защита на класифицираната информация. Наред с това те трябва да създадат организация за непрекъсната 24-часова възможност за предоставяне на данни.
Междувременно Конституционният съд образува дело за установяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за електронните съобщения, съобщи БТА пи информация от съда. Делото е образувано по искане на 48 народни представители. За докладчик по делото е определен съдията Георги Петканов.