Прекратяването е поради неявяване на тъжителя и неговия адвокат без основателна причина на вчерашното съдебно заседание, съобщи Мила Георгиева, говорител на СРС, цитирана от Фокус. На делото е даден ход и са проведени три съдебни заседания по него. Определението на съда за прекратяване може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Софийски градски съд, като Гамизов трябва да предостави уважителни причини за неявяването в съдебна зала, уточниха от СРС.
Делото бе заведено, след като в интервю по национална телевизия миналата година Бойко Борисов нарекъл Стефан Гамизов „мекере на Станишев”. Гражданският иск за клевета и обида беше на стойност 1 лев.
Думите на лидера на ГЕРБ последваха изказване на Гамизов, който заяви, че той “е близък с вредни за страната енергийни групировки“.
По-късно днес Стефан Гамизов заяви, че ще обжалва прекратеното дело. В официална позиция той заяви, че начинът, по който е било прекратено делото, е следният: "Адвокат Костадинов, който ме е представлявал, е направил опит да връчи молба за отлагане на делото поради повече от основателна причина, като въпросното действие е било извършено в съдебна зала. Съдия Георгиева е счела за нужно да осведоми адвокат Костадинов, че съдебна зала не е деловодство, независимо че както ми бе обяснено, това е обичайна и законна практика според съдебната процедура. Адвокат Костадинов е бил изпратен в деловодството да чака на благоволението на администрацията да внесе въпросната молба. След като успява да се пребори и получава входящ номер, той се връща в съдебна зала и научава, че делото вече е прекратено поради отсъствие на тъжителя". В позицията си Гамизов изразява мнение, че съдът е направил опит да угоди на желанията на лидера на ГЕРБ и да го предпази от понасяне на отговорност пред закона.