Станишев добави, че София е най-мръсната столица в Европейския съюз и това е срамно, след като “г-н Борисов управлява столицата и битовите отпадъци вече близо три години и половина и носи отговорност за това”, предаде "Фокус".
Думите на Борисов в Москва, че София е чиста бяха по повод проверката, която вчера Станишев разпореди за опасност от епидемии в столицата заради системно непочистване на боклука.
"Кметът на София за пореден път очерня държавата в чужбина и това е негов стил на поведение, начин на мислене и говорене", каза още Станишев в отговор на думите на Борисов в Москва, че правителството е направило тайно 42 заменки на гори и ги крие, но следващото правителство ще ги оповести. "Сега пред кмета на Москва, няколко дни преди това пред кмета на Щутгард и всеки път, когато ходи в Брюксел, гонопи като някой ученик, който иска да се покаже", добави Станишев.
По повод казаното от Бойко Борисов, че Вълка, Станишев и Доган са едно и също нещо и че "премиерът ще направи всичко възможно да върне концесията на Вълка", Станишев коментира: “Не ме вълнуват нито зайци, нито вълци, нито тикви, нито всякакви зоологически жаргони, които явно са познати много добре на Борисов от неговото битие. Мен ме притеснява състоянието на столицата сега”.
Премиерът оповести, че днес очаква доклад от своите министри с анализ за ситуацията на София-град и да му кажат може ли по някакъв начин държавата да помогне на софиянци, след като кметът за пореден път се проваля. По мнението на Станишев в някои квартали в София нещата са много тежки, а времето се затопля и ще дойде моментът, когато всичко ще замирише и ще се зададе голям риск за здравето на софиянци.
Повикът на Борисов Сергей Станишев определи като израз на страх. Според мнението му лидерът на ГЕРБ обича да задава въпросите си чрез медиите и очевидно се страхува от пряк лидерски дебат, на който много пъти е канен. “Аз продължавам да го каня и съм готов да отговоря на всички негови въпроси за политиката на правителството, но и аз имам много въпроси за управлението на Столична община към Борисов”, каза Станишев и уточни какви са те: разпределянето на поръчки за почистването и това как се разпределят таксите, които се събират от софиянци и как се харчат за почистването, строителството на столичното метро и начинът, по който спонсори на ГЕРБ получават апетитни поръчки.

Гледайте видео от изявлението на Станишев