Сайтът стартирал вчера, когато се появи и ликът на фюрера, и твърди, че е създаден по подобие на този, който нашумя в САЩ по време на президентската кампания и направи Барак Обама особено популярен, съобщава БГНЕС, без обаче да уточнява името на интернет изданието.
По време на кандидат-президентската кампания в САЩ предизборният щаб на Демократическата партия бе обвинен от колегите си от щаба на Обама в злонамереното разпространение на негова снимка в традиционно африканско облекло и с тюрбан на главата. Фотографията, поместена първо на сайта The Drudge Report, била направена по време на посещение на Обама в родината на баща му Кения, през август 2006 г. От щаба му заявиха, че тя е публикувана с негативна цел и е опит да бъдат подчертани африканските му корени.
Още вчера, след като Дир.бг първи, а след това и други медии съобщиха за бирборда с Хитлер, заместник-кметът на столицата Минко Герджиков нареди той незабавно да бъде премахнат. По-късно стана ясно, че и кметът Бойко Борисов, който същия ден замина за Москва, е поискал свалянето му.
"От фирмата, платила за рекламното място, обясниха, че това били пощенски марки, които те препечатвали. Казаха, че се опитват да изследват общественото мнение", обяснява Герджиков пред в. "Сега". Той се зарича да има глоби за хората, допуснали това.
Проверка на вестника установила, че клиентът на рекламната кампания е нов сайт за анкетиране, а изпълнител на поръчката е фирма "Оксиджен". "Разбрахме се с общината, сваляме диктаторите и няма да има глоби", обяснява Ваня Кусева от името на поръчителя. Точно такъв е бил обаче и оригиналният замисъл на кампанията - при старта й да се произведе скандал с Хитлер, след което диктатурата да бъде свалена и думата да получат гражданите чрез анкетите.
Според анкета в сайта www.buzzdash.bg/, на въпрос дали билбордът трябва да се свали, едва 25% отговорят с "да", 70 на сто са посочили отговора "да не се правим на по католици от папата", а 7% нямат отношение по въпроса. Засега няма потвърждение дали това е сайтът, поръчал постяването на паното с фюрера.
Междувременно се оказа, че такъв билборд има и в Пловдив. По заповед на кмета Славчо Атанасов спешно и там паното веднага беше свалено след яколко сигнала на горещия телефон на общината от възмутени родители, съобщи БГНЕС. Направената проверка от служители на отдел "Реклама” към община Пловдив установила, че въпросния билборд е разположен в близост до училище "Елин Пелин”. "Недопустимо е подобен тип рекламни послания да бъдат поставяни по улиците на Пловдив, а когато те са и до училище, е направо безотговорно”, коментира Атанасов. Оказало се, че билбордът е собственост на регистрираната в София "Аутдоор Медия”.
Първият билборд със снимка на Адолф Хитлер се появи недалеч от посолството на Израел в София вчера следобят. На рекламния плакат лицето на фюрера бе показано като пощенска марка на Германския Райх. Текстът под марката гласеше "Те говорят - ти слушаш".
На 20 април се навършват 120 години от рождението на смятания за един от най-големите престъпници в световната история. По време на Втората световна война загиват над 55 млн. души, а в концентрационните лагери са умъртвени 6 млн. евреи.
Вижте и билборда и скандалната снимка на Обама