Това съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).
Партидите са открити тази сутрин в хладилни бази за съхранение в София и Пловдив, съобщиха от НВМС.
До края на деня ще бъдат проверени всички 112 хладилни складови бази на територията на цялата страна. До сряда ще бъдат инспектирани и всичките 437 месопреработвателни предприятия.
България получи сигнал за заразено с диоксини ирландско свинско месо чрез информационната система за бързо осведомяване, която действа на територията на ЕС RASFF, информират от ветеринарната ни службата.
Със своя заповед генералният директор на НВМС Йордан Войнов наложи възбрана и обяви, че службата ще изземе количествата ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено. След това от тях ще се взимат проби за анализи. Ако лабораторните резултати докажат наличие на опасното вещество диоксин, месото и продуктите, в които то е било вложено, ще се унищожават. Пробите ще бъдат изпращани за изследване в международни акредитирани лаборатории в страните-членки на ЕС. Резултатите се очаква да бъдат готови от 3 до 5 дни. НВМС е препоръчала на частна фирма да върне обратно в Ирландия пътуващи за България няколко камиона свинско месо.
Машинно масло, което по невнимание е било смесено с фуража за животните, вероятно ще принуди Ирландия да унищожи 100 000 прасета, обявиха днес висши служители от службата по безопасността на храните, цитирани от Асошиейтед прес, предаде БТА. След проучвания ирландската Служба по безопасност на храните е открила машинно масло, смесено с фуража, в продуктите на малко предприятие за фуражи в Югоизточна Ирландия. Компанията Милстрийм пауър рисайклинг (Millstream Power Recycling Ltd.) e доставяла продукти, смесени с машинно масло, за десет свинеферми в Ирландия и още девет в Северна Ирландия, която е част от Великобритания.
Междувременно Европейската комисия призова днес всички страни членки на ЕС да блокират и контролират доставките на свинско месо и продукти от него, внесени от Ирландия, след като бе установена зараза с диоксин в кравеферми в тази страна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Дванайсет държави от ЕС - Италия, Франция, Германия, Холандия, Дания, Полша, Белгия, Естония, Швеция, Великобритания, Португалия и Кипър - и девет трети страни - Швейцария, САЩ, Канада, Япония, Русия, Сингапур, Китай, Хонконг и Южна Корея, бяха информирани, че са внесли заразени продукти. Това зяви на пресконференция в Брюксел еврокомисарят за здравеопазването Андрула Василиу.
Заразено с диоксин ирландско свинско месо е попаднало най-малко в два полски месокомбината, съобщиха полските санитарни власти, цитирани от ИТАР-ТАСС. По данни на Главната санитарна инспекция в Полша са доставени общо около 500 тона от опасното свинско, част от което е попаднало в две месопреработвателни предприятия.