"България е основният двигател на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, защото си даваме сметка колко важна е тази интеграция за сигурността, стабилността и устойчивото икономическо развитие на региона, но твърдо стоим на принципа на собствените заслуги в този процес на интеграция, за да бъде той устойчив и необратим". Това заяви президентът Румен Радев в Гербовата зала на "Дондуков" 2, където държавният глава удостои председателя на Културно-информационния център "Босилеград" Иван Николов с орден "Стара планина" първа степен.

Отличието за Николов е за неговите изключително големи заслуги към България, за последователното и непоколебимо отстояване на правата, националната идентичност и достойнството на българите в Република Сърбия.

"Основен критерий, по който ние ще съдим и ще даваме подкрепа за напредъка на тези страни, е именно положението на нашите сънародници във всяка една страна - техните условия за икономическо и социално развитие и най-вече възможността за отстояват своята национална идентичност, език, култура и историческа памет", обясни Румен Радев.

"Ще продължавам да бъда лично ангажиран, както и вицепрезидентът Илияна Йотова, за това българските институции да работят активно за консолидирана и ясна национална българската позиция и политика в подкрепа на всички наши сънародници зад граница. Ще продължа да работя активно и с държавното ръководство на Сърбия за решаване на проблемите на нашите сънародници в западните покрайнини", коментира президентът.

"Със своя неуморен труд от началото на 90-те години до днес Иван Николов се превърна в най-авторитетния представител и морален лидер на българското национално малцинство в Сърбия, посочи държавният глава. Като виден общественик, публицист, писател, изследовател, правозащитник, той има огромна роля за съхраняване на българската национална идентичност, езика, културата, историческата памет на нашите сънародници в Сърбия, както и за укрепването на тяхното национално самосъзнание и достойнство", каза още  Радев.

Снимка: БТА

По думите му особено значим е неговият принос за възраждането и формирането на активна съпричастност и ангажираност на българската държава за българите в Република Сърбия, както и с ангажирането на Сърбия и Европейския съюз за преодоляването на предизвикателствата, пред които са изправени нашите сънародници там. "Значимостта на родолюбивото дело на Иван Николов е още по-видима на фона на обективните трудности и неблагоприятни условия в районите с компактно българско население, където липсата на устойчиви източници на поминък и развитие, както наред други фактори, провокират тревожни процеси на обезлюдяване", каза още президентът, цитиран от БТА.

"Като човек, лишен от стремеж към слава и облаги, използвам момента да подчертая, че приемам тази награда като признание за общите ни усилия, които през изтеклите три десетилетия заедно положихме за отстояване на човешките права и спазването на българската просвета и култура в западните покрайнини", заяви в своето благодарствено слово Иван Николов.

"За съжаление, положените усилия невинаги съответстват на постигнатите резултатите. Българите в Сърбия, и не само в Сърбия, днес изживяваме най-тежките си изпитания, от които зависи дали ще отстоим на мракобесната идеология, която ни раздели с Родината и прокара границата през църкви, гробища, дворове и най-страшното - през душите на хората. Идеология, която и днес обстрелва, опожарява и обискира българските културно-информационни центрове, която отнема български книги, води дела и подлага на насилие, преследване и подслушване хората, които отстояват националното си и човешко достойнство", каза Николов. Той призова за повече солидарност и "още по-категорична и последователна българска позиция в наша защита не само в Белград и Брюксел, но и тук в София".

"Повече от 30 години деятелят на Западните покрайнини Иван Николов със силата на словото и националното достойнство играе ключова роля за опазване на българската култура, история и на националната идентичност на нашите сънародници в Босилеградско и Царибродско". Това каза проф. Лозан Митев, представител на гражданския комитет "Западни покрайнини", преди председателят на Културно-информационния център (КИЦ) "Босилеград" и изявен деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов да бъде награден с орден "Стара планина" първа степен от президента Румен Радев.