Това е станало на среща между вицепремиера Меглена Плугчиева, министъра на земеделието Валери Цветанов и еврокомисаря за земеделието Мариан Фишер Боел. Предстои да се уточни как ще стане изплащането, за да не се тълкува то като държавна помощ според европейското законодателство.
Мариан Фишер Боел е приела с разбиране проблемите на млечния сектор в България, съобщиха от МЗХ. На срещата бе намерен вариант за отпускане на държавна помощ, който ще бъде обсъден със службите на Европейската комисия в четвъртък по време на техническа среща с участието на представители от министерстквото и ДФ "Земеделие".
"Точната сума на помощта за фермерите ще бъде уточнена на срещата. Налице е добра воля и на двете страни. Трябва да се освободим от емоциите и да се концентрираме максимално бързо за изпълнение на очакваното решение след утрешната среща. Решение ще има и то ще бъде в полза на българските животновъди, както на по-малките, така и на средните и големите", отбеляза Меглена Плугчиева.
Междувременно продължиха фермерските протести в България. "Докато министрите умуват, животните гладуват", "Равни права с колегите в Европа", "Не обричайте земеделието и животновъдството на гибел" - това е част от плакатите, които издигнаха днес около 50-ина фермери, които се събраха на протестен митинг на площада пред кметството на Кресна. Два пъти участниците в митинга се опитаха да блокират движението по първокласния път Е-79, който минава през Кресна, но присъстващите полицаи не позволиха това да се случи.
Десетки млекопроизводители, зърнопроизводители и представители на заводите за производство на фураж от района на Пловдив блокираха за 45 минути едната лента на пътя Пловдив-Карлово в село Долна махала. Те настояха правителството да им изплати субсидии, съизмерими с тези на колегите им от Румъния.
Подобно на протестиращите фермери от Пазаржик, които през изминалите дни раздаваха безплатно домати, във великотърновското село Шереметя производители направиха същото. Това стана по време на протеста на главен път София -Варна край селото. Фермерите раздадоха и изляха близо 400 литра мляко.
Вижте снимки от днешните протести на фермерите