Това предвижда проект за нова наредба на Столичната община за търговската дейност, която ще се одобрява от общинския съвет през есента, предаде Дарик.
Предвижда се и промяна на работното време на заведенията при жалби за наднормен шум. Освен това районните кметове ще имат право да променят еднолично със своя заповед работното време на търговски обекти в административните си райони при доказан наднормен шум или неспазване на регламентираното работно време.
Районният кмет ще променя работното време на търговски обект в подопечния си административен район при две или повече граждански жалби за наднормен шум, доказан с констативен протокол от инспекцията по опазване на общественото здраве или при две или повече констатации от общинските инспектори или полицията за неспазване на регламентираното работно време.
Пред търговските обекти се забранява поставянето и експлоатацията на маси и столове, хладилни витрини и стелажи със стока от търговския обект преди 7 ч. сутринта и след 22 ч.
Същата забрана важи за консумацията на открито пред търговския обект, забранява се и отделната търговска дейност от хладилните витрини на даден обект.
За търговия наоткрито върху общинска собственост – тротоари, площади и други срокът на разрешителните остава за по три месеца.
Наоткрито не могат да се продават опасни за здравето стоки, лекарства, медико-санитарни и хигиенни материали, петролни продукти, вино и спиртни напитки и други с предвидена забрана в нормативен документ.
За нарушения на работното време санкцията е между 300 и 5000 лв., за липса на необходимите разрешителни документи за дейност и безопасност глобата е от 100 до 5000 лв., за нарушаване на спокойствието на гражданите - от 300 до 10 000 лв., за липсата на информация и етикети на български език - от 300 до 1500 лв., за неиздаване на гаранционна карта за стока или продукт - от 500 до 1500 лв., а за продажба на алкохол или цигари на малолетни, използването на зелени площи за складове и изстудяването на напитки с течаща питейна вода санкцията е от 500 до 2 000 лв.
По досегашната общинска наредба най-високата санкция за нарушение е 500 лв.