Евакуираните 25 души бяха настанени в кметството и сградата на училището. През деня те се върнаха по домовете си, като довечера отново ще бъдат изведени, каза директорът на "Гражданска защита" Георги Кюркчиевчиев.
Специалистите констатираха, че пропадането на язовирната стена е около 70 сантиметра, а пропукването около 10 см.
В петък през деня нивото на водата в язовира е паднало с 1,5-2 м, съобщиха от министерството. Прокопан е преливник, през който продължава контролираното изпускане на водата от язовира, докато бъде преодоляна опасността от скъсването. Изпуснатите допълнителни количества вода се оттичат по коритото на реката към язовир "Бушляка" и засега няма опасност от заливане на къщи в селото, което се намира на 1 км от язовира, посочват от Министерството на извънредните ситуации(МИС).
Ще се наложи водолазните екипи на МИС да прережат тръбата на изпускателния кран на язовира, съобщиха от МИС. Според главния директор на НС "Гражданска защита" инж. Андрей Иванов, който ръководи работата на екипите, и е цитиран в съобщението, се предприемат всички мерки, за да не се скъса язовирната стена. Потенциална опасност от скъсване на язовирната стена обаче все още има. Категоричното виждане на инженерите е, че нивото на водата в язовира трябва да падне с още 2 метра и тогава вече можем да кажем, че опасността е преодоляна, каза Андрей Иванов.
На мястото на инцидента дойдоха кметът на Перник Росица Янакиева, специалисти от Областната управа, "Гражданска защита" в Перник и София, полицията, противопожарната служба, "Напоителни системи", ВиК, "Геозащита" и регионалната Басейнова дирекция. До 7-8 дни микроязовирът ще бъде напълно източен и опасността ще бъде предотвратена, каза Янакиева.
Язовирът е поставен под системно наблюдение преди месец и половина след проверка на кмета Росица Янакиева и областния управител Иван Димитров. Констатирано е, че състоянието му е изключително тревожно. Предупредени са всички жители на селото.
Микроязовирът е строен от местното ТКЗС. Сега се водят съдебни спорове за собствеността между община Перник и кооперацията в Лесковец.
Вижте снимки на пропуканата язовирна стена