Володимир Зеленски днес се обърна към президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин да участват в неговата среща на върха за мир, предаде Ройтерс.

Украйна се надява да привлече възможно най-много държави на водените от Киев преговори в Швейцария следващия месец, насочени към обединяване на световното обществено мнение върху това как да се спре войната и да се окаже натиск върху руския президент Владимир Путин, който не е поканен.

Зеленски говори в англоезично видео, записано в североизточния град Харков, в овъглените останки на печатница, която беше разрушена в четвъртък при руски ракетен удар.

"Близо до нашата граница Руската федерация събира друга група войски и се готви да направи опит за настъпателни действия на 90 км от Харков на северозапад", казва Зеленски.

"Всички знаем с кого си имаме работа. Русия се ръководи от хора, които искат да превърнат в норма изгарянето на животи, унищожаването на градове и села, разделянето на народите и заличаването на националните граници чрез война. За тях е удоволствие да изгарят", казва  Зеленски нъв видеото, в което има и кадри от дрон от Бахмут, Авдеевка, Въгледар.

"Няма нация, която да може да спре такава война само със собствените си усилия."

"Сега съм в Харков. Това е град в източна Украйна и, за съжаление, много близо до руската граница. Какво означава това за Харков? Трета година на постоянен терор. Повече от милион души в този град. И всяка нощ, всеки ден руската армия обстрелва града. Най-вече с ракетите С-300. Това са ракети за противовъздушна отбрана, които се използват от Русия, за да тероризират земята. Сега в Харков няма нито един квартал на града и нито една улица, която да не страда от тази постоянно издевателство."

Зеленски допълва и че Русия е добавила и удари с управляеми бомби, руската авиация се приближава до границата и изстрелва тези бомби точно срещу града.

"Това е оръжие за безразборно унищожение", посочва Зеленски и припомня, че под такъв терор са и стотици други украински градове и села. "Някои от тях, където някога е кипял живот, сега просто са изпепелени. Изгорената празнота е най-ужасната последица от войната. Война, която ние в Украйна не искахме. И която не сме провокирали. И в която Украйна се защитава от опита на Русия да заграби нашите ресурси и територии и да унищожи националната ни идентичност. И светът го вижда"

След това Зеленски кани световните лидери, поименно американския президент Байдън и китайския президент Си, на срещата на върха, организирана съвместно с Швейцария и посветена на търсенето на мир.

"Обръщам се към световните лидери, които все още са встрани от глобалните усилия на Глобалната среща на върха за мир - президента Байдън, лидер на Съединените щати, и към президента Си, лидер на Китай", каза Зеленски.

"Моля ви, покажете своето лидерство в напредъка на мира - на истински мир, а не просто пауза между ударите.

Зеленски добави, че срещата на върха ще "покаже кой в света наистина иска да сложи край на войната".

Съединените щати ще участват в международната среща на върха за мир в Швейцария, обяви Вашингтон в отговор на емоционален призив на украинския президент, но е уточни кой ще я представлява и на какво равнище.

Пекин, който поддържа тесни връзки с Москва, също не е казал дали ще присъства. Тази седмица Китай повтори, че подкрепя "международна конференция за мир, организирана в подходящ момент, призната от Русия и Украйна, с равно участие на всички страни, както и справедливо обсъждане на всички планове за мир".

В своя мирен план Киев призовава за пълно изтегляне на руските войски и възстановяване на международно признатите граници на страната. Предвижда се още изплащане на финансови репарации от руска страна и създаване на специален трибунал за руските ръководители, отговорни за войната срещу Украйна.

Москва не смята това за възможно. От Кремъл дойдоха сигнали, че президентът Путин е готов да прекрати войната при признаване на настоящите фронтови линии. В отговор украинската дипломация заяви, че руският лидер се опитва да провали конференцията в Швейцария, защото се страхува от нейния успех.

Очаква се форумът в Швейцария да се проведе на 15 и 16 юни в курортния комплекс Бюргенщок край град Люцерн.

На 15 май президентката на Швейцария Виола Амхерд съобщи, че над 50 делегации от над 160 поканени са откликнали на швейцарския призив за участие на срещата на високо равнище, с която неутралната държава домакин се надява да проправи пътя към мирен процес в Украйна.

Швейцария е поканила за участие в конференцията в Люцерн повече от 160 държави. Сред поканените са държавите от Г-7, Г-20, БРИКС, Евросъюза, международни организации и представители на Ватикана и Вселенската партриаршия.