Половината от мангровите екосистеми в света са изложени на риск от разрушаване в резултат на човешката дейност, повишаването на морското равнище и екстремните климатични условия, според най-новото проучване на международна природозащитна група, съобщава Ройтерс.

Ако не се вземат мерки, една четвърт от всички мангрови площи в света може да бъдат напълно потопени в океана в рамките на 50 години, като се очаква критично застрашените екосистеми в Индия, Шри Ланка и Малдивските острови да понесат най-тежкия удар, се казва в оценка на Международния съюз за защита на природата (IUCN), публикувана в сряда.

"Тази глобална оценка установи, че 50% от мангровите гори по света са изложени на риск от унищожение, а това е много повече от това, което очаквахме", каза Маркос Валдерабано, който ръководи "Червения списък" на IUCN за оценка на заплахите за екосистемите.

Мангровите гори покриват около 15% от световното крайбрежие и играят жизненоважна екологична и икономическа роля, като филтрират водата и осигуряват места за размножаване на риби и други морски обитатели.

Освен че съхраняват около 11 милиарда тона въглерод, мангровите гори служат и като важен буфер, който предпазва крайбрежните общности от бури и наводнения.

Сингапур, който е изгубил почти всичките си крайбрежни мангрови местообитания в резултат на мащабна мелиорация на земя, понастоящем планира програма за възстановяване, която ще помогне за защита на ниско разположената му брегова линия от покачващото се морско равнище.

Базираният в Швейцария Международен съюз за защита на природата и природните ресурси събра повече от 250 експерти за провеждане на проучването и установи, че изменението на климата вече се отразява на пространственото разпределение на мангровите гори. В доклада се казва, че вредните промени в екосистемите се дължат и на широко разпространеното отклоняване на сладка вода за напояване.

Валдерабано поясни, че мангровите гори се нуждаят от помощ, за да се адаптират към изменението на климата и да станат по-устойчиви.

"Това ще бъде жизненоважно, ако искаме да предотвратим пълното изчезване на някои мангрови екосистеми", каза той.