Оставката ми е е израз и стремеж за повече държава и държавност, за укрепване на държавността и нейните институции, каза на официален брифинг в Министерство на вътрешните работи, излъчен директно по БНР. Нося отговорност за кадрови решения, които са факт, и с които съм подвел държавното ръководство. Не си подавам оставката заради натиск, изтъкна Петков в мотивите си за оставката, предаде "Фокус". Той изтъкна, че това решение е взел не от вчера или петък. То е било коментирано с премиера и е поставено на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП преди 15 дни. Петков посочи още два аргумента за подаване на оставката си нуждата от стабилност на МВР и запазването на авторитета на партията. По думите му напоследък са били правени внушения, че БСП не може да се справи с управлението на страната. "Трябва да подчертая, че никога не съм предавал никой в системата и в живота си не съм предавал нито човек, нито кауза. Има обаче не малко случаи, може би не чак толкова много, в които аз съм бил предаван", каза още Петков. Той бе категоричен, че системата на МВР се нуждае от нова сила, тъй като тя има своите вътрешни съпротивителни сили. Въпреки това в МВР имало много хора, които заслужават работата си и дават на българските граждани това, от което те имат нужда. "Хвърлил съм цялата си енергия и воля, за да създам по-добри условия за работа на системата от гледна точка на днешните реалности и възможности. По никакъв начин не мога да бъда аз причината да се нагнетява напрежение около министерството и в него”, категоричен беше Петков.
Оставката му бе предизвестена от премиера Сергей Станишев, който обяви че се срещнал по-рано през деня с него и е приел оставката му, като подчерта, че тя е в контекста на предстоящите персонални промени в кабинета. Това стана по време на обиколката по строителни обекти по автомагистрала "Люлин", предаде БНР. "Петков ме информира за своето намерение да подаде оставка. Искам да припомня, че още преди две седмици той пое политическата отговорност за разклатеното доверие в МВР", каза премиерът. Той определи постъпката на вътрешния министър като "закономерна, логична и достойна". По думите му вече има кандидатури за поста на министър на вътрешните работи.
Оставката идва само два дни след като в Народното събрание премиерът Сергей Станишев обяви, че ще прави персонални и структурни промени след като спечели петият вот на недоверие срещу кабинета (вж линка долу).
От няколко седмици МВР се тресе от огромен скандал, припомня БГНЕС. В седмицата, в която трябваше да бъде гласуван вотът за недоверие към правителството за по-малко от 18 часа бяха убити две важни фигури - бизнесменът Борислав Георгиев и писателят Георги Стоев, описал живота на организираната престъпност. Всичко започна, след като на 13 март депутатът от ДСБ Атанас Атанасов внесе при главния прокурор Борис Велчев сигнал с данни, че зам.-директорът на ГДБОП Иван Иванов предупреждавал собственици на фирми за разследвания и проверки срещу тях. Иванов беше задържан на 17 март, а на 25 март в ареста попадна и бившият главен секретар на МВР Илия Илиев заради незаконно подслушване на Иван Иванов. Преди десет дни в дълъг отпуск излезе и сегашният главен секретар на МВР Валентин Петров. Скандалът доби развитие след изслушването на бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. След заседанието членове на комисията обявиха, че от думите на Танов е станало ясно, че министърът на вътрешните работи Румен Петков стои зад прякора "Запалката", появил се в разработка на антимафиотите. Пълната стенограма от заседанието беше публикувана и в медиите (виж линка долу). Сериозно беше обсъждана и срещата на Румен Петков с дупнишките бизнесмени братя Галеви.
Мнозина политолози коментираха, че благодарение на Румен Петков – “Тройната коалицията се пропука”. Днес бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов заяви, че стенограмата от заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред е подадена в медиите от МВР (вж линка долу).