Готови сме силно да увеличим средствата за всички училища, които желаят да въведат униформи, изтъкна просветният министър в Пловдив при откриването на Националната конференция "Училището - желана територия". Той обаче препоръча, униформата да не се свежда само до една емблема, предаде БТА. Министър Вълчев подчерта, че от гледна точка на тази инициатива очаква новата учебна година да бъде малко по-различна от тази, която е на път да приключи. Над 21 милиона лева повече ще са тази година средствата за извънкласни дейности в училищата. Вълчев уточни, че към националното финансиране на извънкласните дейности с 12 милиона лева за тази година предстои да бъдат прибавени и усвоени допълнително и средствата от оперативната програма човешки ресурси в размер на 16,6 млн. лева. Той увери, че до няколко седмици ще бъдат подписани и конкретните проекти по програмата. Даниел Вълчев припомни също, че министерството е предвидило още 5 милиона лева за училищата, обучаващи деца от 1 до 4 клас, където има желание да се работи допълнително, както с изоставащите, така и с даровитите ученици.
Нека да има повече и по-интересни неща, които да се случват в училище. Нека се опитаме да задържаме повече време децата в училище, каза министърът.
Националната конеренция в Пловдив събра 221 души - ученици, учители, представители на инспекторатите в страната и експерти на МОН. Преди това са били проведени областни конференции по темата във всички 28 области в страната.
Зам.-министърът на МОН Кирчо Атанасов заяви, че конференцията е трибуна за учители, които генерират нови идеи и практики, а това, по думите му, усъвършенства образователната ни система. Той допълни, че е необходимо създаване на връзки между отделните училища с цел обмяна на опит и иновации, тъй като в момента никое учебно заведение не знае какво се върши в съседното. В тази връзка той подчерта, че форумът ще подсили и връзката по вертикалата на училищната дейност, а крайният резултат - популяризиране на добрите практики и възможност за изяви на учителите-творци.