Това заяви румънският министър на отбраната Теодор Мелешкану пред руския вестник „Время новостей“, предаде БГНЕС. На въпрос за разполагането на американски военни бази на територията на Румъния, Мелешкану отговори: „Уточнявам, въоръжените сили на САЩ не разполагат военни бази в Румъния. Въз основа на съществуващите споразумения ние разрешихме на САЩ да използват някои военни обекти и полигони, на които американски и румънски военнослужещи преминават съвместна подготовка. Доколкото знам, аналогична е и ситуацията в България. Искам да подчертая, че стратегията на НАТО се промени: вместо големи военни бази... у нас са създадени центрове за съвместна военна подготовка“.
Румънският министър отбеляза, че е от изключителна важност за Румъния да се запознае с техническите средства, с които разполага американската армия, както и да има достъп до други методи на подготовка.
„В никакъв случая не става дума за постоянното присъствие на войски на някакви си бази, готови за използване в случай на необходимост. Това е само съвместна военна подготовка и възможност в случай на криза да си сътрудничим с останалите съюзници, включително САЩ, в акции за осигуряването на безопасността на международно равнище“, добави Мелешкану.