По призив на малката крайнодясна партия "Лаос" няколко хиляди нейни привърженици се стекоха пред статуята на Александър Велики на централния площад в Солун. Развявайки гръцкото знаме, протестиращите, дошли от различни точки на страната, скандираха "Македония е гръцка", а на голям транспарант бе написано "Македония никога няма да е тяхна".
Друг митинг, в който участваха близо 4000 души, се състоя по същото време на баскетболна зала в града след апел на ултаконсервативния солунски митрополит Антимос.
Солун, който се намира на 80 км от границата с бившата югославска република, е главен град на район, който също се нарича Македония.
Атина блокира от 1991 г. насам международното признаване на република Македония под това име с настояването, че то принадлежи единствено на Гърция. Македония бе приета в ООН през 1993 г. с временното название "Бивша югославска република Македония". Въпросът отново дойде на дневен ред в светлината на предстоящата в началото на април среща на върха на НАТО в Букурещ, на която ще се вземе решение за начало на преговори за присъединяването към НАТО на Албания, Хърватия и Македония.
Гърция заяви, че ще наложи вето на кандидатурата на Македония, ако до срещата в Букурещ не се постигне компромис за името на съседката й. Темата ще бъде обсъдена на срещата в четвъртък на външните министри от НАТО в Брюксел, отбелязва АФП.
Вижте врящата зала