Солун изригна: ”Македония е гръцка”

Над 10 000 души според полицията протестираха в сряда вечерта в Солун срещу използването на името "Македония" от съседната на Гърция страна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Солун изригна: ”Македония е гръцка” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гърците нямат претенции за територията на ФИРОМ! Имар претенции за името. Да си задържът името. Име не ми трябва. Ние на ФИРОМ може да си им викаме Западна България ;-)

mrousni gadni vizadiitsi.....boza rabota

abe hora , gyrcite revat za imeto , a ne za teritoriqta , ne go li razbrahte?

Хора , прочетох всички коментари и ми се дорева, ама яката ми де дорева. Прочетете внимателно , всеки плюе някого , Гърците, Турците, Българите дето се наричат македонци , що не вземете на наплюете и себе си а?

NA KOGO MU TRIABVAT OSHTE KURBANI...?

Много мъдър коментар!

Моето мнение по въпроса е друго - не може цяла вечност да сме комплексирани от смяната на имената и да се държим като виновни и наказани в ъгъла. И не е нужно да се конфронтираме с никого, нито да подкрепяме примерно Сърбия (която си има доста грехове към малцинствата, вкл. към косовските албанци). Нашето разумно поведение просто се нарича НЕУТРАЛИТЕТ. А това означава непризнаване на Косово, тъй като ние сме съседна държава на Сърбия, имаме много вземане-даване с нея, пътят ни минава оттам дето се вика, и трябва да сме луди да се бъркаме и да поддържаме активни позиции. Румъния и Гърция дадоха ясен пример в това отношение. Ситуацията на Балканите е деликатна, в България е супер деликатна, следователно ние трябва да си мълчим по въпроса с Косово, а мълчанието и неутралитета в случая означават НЕПРИЗНАВАНЕ. Това е прекрояване на границите на Балканите, не можем да сме вътре в тоя бизнес, ПРОСТО НЕ МОЖЕМ!!! То е като да си режем собствената глава! Какво ме интересуват някакви си Щати, Германии и Франции - на тях нищо не им зависи от това дали Косово ще го има на картата на света - най-много да пласират малко допълнително оръжие в поредната война и после застояли хуманитарни помощи... А на нас като ни пламне чергата утре, това ще бъде И В РЕЗУЛТАТ на пръкналото се вече Косово. Не говорим тук за никакви агресии, а просто за разумно и неутрално поведение на християни, живеещи на Балканския полуостров, раждащи по едно до две деца...

Тези и те полудяха

GARCIA E EDNA MNOGO IZOSTANALA ATRANA.TE NIKOGA NE SA IMALI KRASOTATA I BOGATSTVATA NA BALGARIA I AKO DNES HORATA TAM IZGLEJDAT PO-DOBRE, TOVA E SAMO ZASHTOTO IMAT DRUG NACHIN NA MISLENE..

Не,Гърция е Македонска,според онези в Скопие.

До Сиско-Евалата Сиско,най-накрая едно реално представяне на нещата.Понеже направихме от България райска градина,дай да цивилизоваме и други територии.За справка който иска да види Кавала и Тасос.Ако бяха станали български,да сме е...ли мамата на природата и там.

Не е въпроса в Македония, а в Мегали идеята/идеята за Велика Гърция/. Хората там така са дресирани. Жителите на Салоники/Солун/ са предимно малоазийски изселници говорещи новогръцки. Има и много погърчени българи, турци и арнаути-те са мнозинството граждани. Тези хора нямат никакво морално право да претендират за какъто и да е топоним на северната си съседка Македония/както и на никакъв топоним на другите си съседи/. Всъщност подобни проблеми има и пред нашата общност. Покрай трети март бяхме свидетели на хиляди прояви заклеймяващи несправедливия Берлински конгрес и възкресения на идеята за Санстефанска България. Когато разберем , че тази България престана съществуването си именно на Берлинския конгрес и ние ще разберем че всякаква идея за възкресяване на подобни идеи е крайно вредна за нашата общност. По същия начин когато гръцката общност разбере, че общността на северната им съседка/Македония/ няма намерение да се съобразява с техните мераци и изисквания и те ще дозреят за демокрация/макар и думата да е с древногръцко значение явно комшиите ни от юг още не са дозрели за това понятие/.

До Предложение..(11:35ч Извинявай, че ти подмених личността. Да поставим въпроса така. Част от хората ще гласуват за. Референдумът е анонимен. Веднага ще се утвърди мисълта, че с ЗА са гласували изключително етническите ни турци. Познавам си народа. Ще се засили ксенофобията. Но по-важното е, че този (анонимен ) референдум ще ДОКУМЕНТИРА дълбоко различие на мненията. Чии мнения неизвестно, но всеки може да си го използва според предпочитанията. И ако в хипотетична ситуация нашето малцинство се обяви за независимо, на чия страна ще бъде западното обществено мнение? На наша (сменихме имената и сме против независимо Косово) или на страната на тези, на които бяха сменени имената, които подкрепиха независимо Косово и пр. Ходи доказвай кой гласувал за, кой -против. Ако някога се случи нещо, медиите няма да занимават света с героичната ни история. Историята ни ще започва от 1984, когато сменихме имената. Референдумът е против дългосрочните ни интереси. Всичко, което води до конфронтация или дава повод за двусмислено тълкуване е против дългосрочните ни интереси. Патриотичните изблици по отношение на Македония са протов дългосрочните ни интереси, защото в една отрицателна за нас ситуация ще бъдат тълкувани по съвсем друг начин. Както случаят с паметника. От патриотичен акт може лесно да бъде трансформиран в грубо вмешателство. Ние, като малка държава в проблемен район, трябва да сме като английски иконом: никога не може да се разбере дали одобрява или осъжда.

да превземем македония,какво толкова му мислим.така или иначе скоро време тя ще стане наполовина албанска територия.после, който е македонец да си търси държава другаде шиптърите в албания или косово и решаваме въпроса.после който иска да преговаря с нас.

Не се карайте! Няма да решим този въпрос! И днес великите сили ще направят така, както им е угодно! Както и правят,впрочем- виж Косово. Дядо ми и баба ми са от т.нар. Гръцка Македония, от китното градче с чисто българското име Воден, днес Едесос. Наремето, през 1912 г. е бил уважаван учител, участник в борбите срещу турците и погърчването на българите там. Когато дават тази територия на гърците, попът го увещава да остане и да се погърчи и щял да получи страхотни привилегии. С една дума, да даде пример на останалите българи. Дядо отказва и добри хора го предупреждават , когато настъпват гръцките войски, да събере челядта и да бяга за България. Така са се озовали тук. И винаги , винаги са се писали българи, дори и по времето, когато ги бяха погнали да се пишат македонци. А там, в Гръцка Македония надали вече е останал жив българин. Нещата по едно време бяха стигнали дотам, че им бяха забранили да говорят помежду си на български, ликвидираха училища и всякакви следи от български дух. Сега всички са гърци и надали си спомнят корените. С една дума, не ние решаваме, но и това не е причина да скланяме глава и да не се борим с всички сили и разум, ако, не дай Боже, утре и на нас се случи подобно нещо. А за днешна Македония са виновни великите сили, великосръбският шовинизъм и Коминтерна. Езикът й до такава степен е посръбчен, че наистина вече има нужда от превод. Може само да съжаляваме, че така са се настървили срещу кръвните си братя, но и това не е нещо изключително в нашия свят. Като почакат още малко, албанците ще направят от тях чудесни мюсюлмани и албанци! Досущ както гърците направиха с българите в Гръцка Македония. И все пак с гърците по ще се разберем, отколкото с макетата. Светът се развива не винаги в добра посока, за съжаление. А Македония е била населена преобладаващо с българи и литературният ни език идва от западното наречие! Нека не забравяме това!

Чудя ви се на акъла ,Македония била наша ,македонците били българи незнам си какво , абе вие не виждатели на каква КОЧИНА се превърна в последните 18 години територията на сегашна България че ламтите и за чужди територии ,за какво ни са за да ги превърнем в същата КОЧИНА в която живеем и ние ли?? Не виждате ли че в момента нацията не може да се справи със собствените си проблеми : престъпност , мизерия ,демографски срив ,политически бандитизим , емиграция и мн.др. Да ви се невиди и тъпия национализъм оставете хората да си вървят по пътя който са избрали кои сме ние да им казваме какви са .А ние да се стегнем и поне да се научим поне да си хвърляме боклука където трябва и да не ламтим за чуждото когато неможем да подържаме това което имаме.

Абе прави са хората. Не стига, че някакви там се самоопределили като някакви други, ами и претенции за име ще имат. Винаги съм ги мразила тия македонци. Не са никакви българи! /още повече, че и те не желаят да се признаят за такива!/

Като е гръцка защо говорят на български?

а дали знаем всичко за нашата история? Пришълец ли е Аспарух на Балканите? http://w и няколко други линкове http://ww

БРАВО НА ГЪРЦИТЕ, ТЕ СА ЕДИНСТВЕНИ НА БАЛКАНИТЕ, КОИТО НЯМАТ ВЪТРЕШНИ ЕТНИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ.ЖАЛКО, ЧЕ ПРЕЗ ГРЪЦКО-ТУРСКАТА ВОЙНА 1919-22 ГОД НЕ ГИ ПОДКРЕПИХА АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ, ТЕ БЯХА СТИГНАЛИ БУРСА И БЯХА ОКУПИРАЛИ ПОЛОВИН ТУРЦИЯ, НО ЗАПАДНЯЦИТЕ СЕ УПЛАШИХА ЗА ПРОЛИВИТЕ.КОЛКОТО ДО МАКЕДОНИЯ,ТАКОВА ПОНЯТИЕ НЕ СЕ СРЕЩА ИЗВЪН ГЪРЦИЯ.ЧЕТЕТЕ АРИСТОТЕЛ, ПЛУТАРХ, ХЕЗОИД И ДР.

Не знам какво ви става на всички. Кой какъвто иска, такъв да бъде. Каквато иска , такава да се нарича страната им, както искат така да постъпват, ако не пречат на другите. Не разбирам нас какво ни бърка кой как дасе казва...Ще забогатеем ли, за станем по-интелигентни ли, ще станем по-коректни и възпитани ли... или какво. Виж гърците са друго нещо. Както ида ги плювате те така дръпнаха напред, че никога и с пършинг не можем да ги стигне. Същото се отнася и за Турция, за която постоянно пътуваме и завиждаме на постиженията им въввсяко едон отношение. Злобари сме си и това е.

Аз пък все си мислех че е Българска....

хахаха ... Македония - гръцка ... хахаха

къде са нашите патриоти за се опънат на Гърция, която погърчва в буквалния смисъл на думата българите около Солун, които живеят там от 14 века. Къде са нашите управляващи да повдигнат въпроса за български училища там и възстановяване на българския дух сред славофоните или елинославите. Страхливи подлеци и едните и другите. А Каракачанов платен от ДС патриот.

Приателю ти май си незнаещ! Така се е защитавала национална кауза през 19 век, а сега е 21 и само не развити икомплексирани народи постъпват като гърците.

Тези сегашните гърци имат многомалко общо с древните елини почти толкова колкото ние с древните траки. Във вените им тече повече арабска кръв отколкото от тази на Александър Велики. В този смисъл те нямат никакво морално право да претедират как да се казва една държава, разположена в обаст, част от Балканския полуостров и носеща от край време името Македония, независимо какви хора живеят там -българи, славяни, албанци и пр. Поведението на Гърция е като на една регионална сила, доминираща на Балканите и в този смисъл има логика. Тя е несъизмеримо по-мощна от изнемощелите си бивши комунистически съседи.

Тези сегашните гърци имат многомалко общо с древните елини почти толкова колкото ние с древните траки. Във вените им тече повече арабска кръв отколкото от тази на Александър Велики. В този смисъл те нямат никакво морално право да претедират как да се казва една държава, разположена в обаст, част от Балканския полуостров и носеща от край време името Македония, независимо какви хора живеят там -българи, славяни, албанци и пр. Поведението на Гърция е като на една регионална сила, доминираща на Балканите и в този смисъл има логика. Тя е несъизмеримо по-мощна от изнемощелите си бивши комунистически съседи.

Солун пък е български :) нананааааааа

Какво мога да кажа,браво на нашите съседи гърците,така се отстоява национална доктрина...

понеже предполагам, че обръщайки се към Вие от идея за България имаш предвид мен, само да ти кажа, че аз не съм от Идея за България. Не ги познавам и всъщност... нямам никаква друга принадлежност освен българска и гражданска. Просто видях петицията им, прочетох я, видях здрав разум в нея и я подписах. ОТТОГАВа се опитвам да я прокламирам на всичките си познати, но всеки ми излиза с разни тъпи селски номера от селски вечеринки от сорта на: Що да подписвам, от това нищо не зависи?; Кои са тия идея за България, що да им наливам вода във воденичката (много БЪЛГАРСКО звучи това последното, нали?!?!?); Не искам някой да използва моя глас за свои цели?!?! Абе народе, осъзнай се най-после! Когато някой има добра идея, просто го подкрепи, какво ти струва?! Гражданската ти позиция в този момент е безкрайно ценна и важна, защото ако политиците видят един списък от примерно 10 или 100 хиляди гласа против признаването на Косово, на тях ще им е малко трудно да тръгнат срещу тях... А така - всеки вдига ръце от всичко и вика от мен нищо не зависи, а после само пише по форумите злобни и злостни коментари - Е..А си стадото загубено!

А що се отнася да коментара на Петър ,че македонската земя носи името на бълг. царица Македа. от Библията????.. това е просто смехотворно... все пак говорим за наименование от преди 2500 години а под название българско или българска се приема едва от 1300 години. И още нещо ... името Македония идва от думата македон което в превод от древногръцки / езика на който се е общувало по онова време / означава планинец и тъй като месността като цяло е планинска започва да се определя като Македония.

А що се отнася да коментара на Петър ,че македонската земя носи името на бълг. царица Македа. от Библията????.. това е просто смехотворно... все пак говорим за наименование от преди 2500 години а под название българско или българска се приема едва от 1300 години. И още нещо ... името Македония идва от думата македон което в превод от древногръцки / езика на който се е общувало по онова време / означава планинец и тъй като месността като цяло е планинска започва да се определя като Македония.

Вие от Идея за България не видите, че и с референдум и без референдум, и с признаване и без признаване за нас е все едно и също. Създаденият прецедент с Косово означава, че ако те признаят другите държави въпросът е решен. Нашето бъдеще не е в референдума, а в етническата консолидация на населението. А тя се гради на стабилна икономическа политика. Икономическата сигурност е част от националната сигурност ПО УЧЕБНИК.

А що се отнася да коментара на Петър ,че македонската земя носи името на бълг. царица Македа. от Библията????.. това е просто смехотворно... все пак говорим за наименование от преди 2500 години а под название българско или българска се приема едва от 1300 години. И още нещо ... името Македония идва от думата македон което в превод от древногръцки / езика на който се е общувало по онова време / означава планинец и тъй като месността като цяло е планинска започва да се определя като Македония.

не мога да разбера защо е тази жлъч спрямо гърците?! нима гърците поругаха наше консулство така както го направиха така наречените македонци в Битоля?? не.. защото каквито и различия да сме имали в миналото .. това е история... а както знаем всяка страна пише историята си така както и е удобно.. още от времето на Хередот.... не мога да разбера защо държава на чиято територия има едва 25 % от древна Македония трябва да присвоява името Македония само за нея? Гърците имат местност Македония а не държава! Нима ние нямаме местност Пиринска Македония? Глупаво е да се спори за това чия е Македония.. да имало е такава империя но и съществувала преди 2500 години... но днес просто трябва да я приемем просто като географска област на Балканите а не като отделна държава. Аз съм против един народ който няма своя история да присвоява чужда... преди време имах разговор с един младеж от Скопие който направи блестящото заключение че видите ли вие българите сте нищо , ако не сме би ние македонците да ви дадем язикот и културата!!! забележете!!! немаше да имате държава!! кажете ми как да реагира човек на такава сентенция?? А що се отнася за Гърция да имаме право да претендираме за земи които се намират на територията на днешна Гърция, но в случая темата е дали ние не само Гърция но и България трябва да допускаме да се краде история .... защото един народ е изгубен ако не познава историята а още повече ако липсва такава както е случая с братята македонци

Браво на Гърците. Така се защитават национални интереси. Пет пари не давам за името на тази измислена държава БЮРМ. Питам се защо ние не заемем по-твърда позиция спрямо тия макета дето си мислят, че са нещо велико, а в същност са едно мразено от повечето балкански държави племе. Никакво НАТО и ЕС за тях. Никакви български визи, та те ненавиждат България. Да им спрем и тока за да се превърне измислената им държава в дискотека.

Нямам нищо против всеки в Македеония да се чувства македонец, пък ако иска може да се самоопределя и като марсианец - това си е лично негов избор. Не съм съгласен обаче, някой маке да ми обяснява, че дядо ми, цялата ми рода, които са родени в Македония са били македонци, т.е че и аз съм македонец. Това е смисълът на тяхната кражба на нашата история и с това никога няма да се съглася. За такова нещо съм готов да чупя тъпи маке глави! Колкото до гърците - не ги харесвам. Това са хора, напомпани с фалшиво национално самочувстие, а всъщност задникът им е лъснал на месечина, точно по същия начин, по който лъщи и нашия задник като говорим за БГ на три морета.

Това не е Антимос.

Иван Вазов Срещата на Шар На снежния Шар вурху лоба студен три български царя дойдоха за среща (събрала ги беше орисница веща): Симеон, Самоил и великий Асен. И взор като впиха в простора огромни, Симеон горделиво извика тогаз: Познах тез предели! Тук всичко ме помни, тез крайща пространни владял съм ги аз! Тогаз Самуил към синьото море посочи и викна: До тамо владях! И славний Асен, дух горд, проговори: Над онези вълни сини аз знаме развях! Внезапно развя се там някакво знаме! Позна го и с радост възкликна Асен: Другари, поклон! Я гледайте: там е на мили ни правнуци сбъднатий блен! А то приближи, поклони се там леко на трите царе и понесе се пак, кат орел вихрокрил, полетя надалеко, все на юг, за да кацне на охридский бряг И дълго следяха с очи възхитени на родното знаме полета свещен, и дълго йощ гледаха там насълзени Симеон, Самуил и великий Асен.

Македония е гръцка!, Косово е сръбско! А ние какво да си заплюем?

Да видим реалполитик. Гърция не се съгласява с името Македония не заради историята, а да не би компактните маси македонско население в Гърция да се легализират след приемането на името Македония и да проявят сепаратизъм. От друга страна имаме явно подкрепа на международната общност за Гърция, въпреки, че Гърция отдавана води културно-асимилативн политика по отношение на македонското населенеие в нейните граници, за което през 90те беше критикувана от ЕС, разни движения за правата на човека и пр. Освободете се от историческите окови и се фокусирайте на сегашната ситуация, защото от нея човек може да си направи много изводи.

не може гърците да имат претенции към името Македония. В САЩ има град на име Атина, по тази логика могат да предяват претенции и към САЩ

За жалост Солун никога не е бил Български. Населението там са потомци на траки, македонци, славяни, българи и турци, но не и на древните елини. Днешните мърлячи нямат нищо общо с древните гърци, просто някой прозоливец е решил след турско да се нарекат ЕЛАДА, все едно ние да бяхме се нарекли през 1878 ТРАКИЯ и да претендираме за културата, миналото и славата само, защото живеем по тези земи. Александър е бил Македонец и покорява елинските племена, но на днешните гърчоля им е изгодно да не споменават това, а да твърдят, че е грък.

Golemi ste carvuli - dokato delite makedonia s garcite i serbite, i ne vijdate kak polovinata e ve4e albanska :) prodaljavaite da si burkate v nosa i da se samonavivate pri koi car e bila bulgarska i dali makedoncite govoreli bulgarski (to takiva nema da ostanat skoro) i za kakvo vi bili vinovni serbite i garcite - makedonia 6te e albanska mnogo skoro i tova e fakt kolkoto i da mi e protivno..

A Rumeliqa e Turska!

И гръцките и сръбските свещеници са все бойци от класа. Това ли ви е православието? Призиви за агресия срещу чужденци и гняв? Македонската земя носи името на българската царица Маккеда от Библията. Какво има да говорим?

всички вие, патриотстващи българи, вместо да си чешете езиците, ако искате да направите нещо конкретно, влезте в Гугъла, напишете идея за България и подпишете петицията за референдум за външнополитическата позиция на България по казуса независима държава Косово... Това само в случай, че имате конкретна гражданска позиция по случая, а не сте просто страхливи анонимни дърдорковци!!!

Мамка ви Византийска, Албанска е....

Спорът е абсурден. По същата логика македонците могат да искат Гърция да смени името на областта Македония защото може гърците да имат претенции държавата Македония да бъде анексирана от Гърция. Но не могат ли просто да сменят името на Република Вардарска Македония?