28-годишният лидер на групата Иса Ахмед Мехмед-Хакера, Франц Принцов (41 г.) и Цвятко Иванов (31 г.) са обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена за "пране" на пари в особено големи размери, съобщиха от съда. В различни схеми групата е "източвала" банкови сметки, предимно на американски граждани от различни банки в САЩ. В неделя стана ясно, че са източени над 400 000 долара, но според полицията сумата ще се окаже десет пъти по-голяма.
Обвинението срещу тримата е повдигнато на 18 януари, когато лице, ползвано като "пощенска кутия", е получило поредния паричен превод от над 49 000 долара. Парите са предадени доброволно на разследващите. В схемата е бил замесен и полицай от ГДБОП-Варна.
Лидер на престъпната група е Иса Мехмед - определен от свидетели като "лудия гений" заради разностранните му способности. Повдигнати са му четири обвинения - участие в организирана група за пране на пари, пране на парични суми в особено големи размери и две обвинения за изнудване на двама българи.
Принцов и Иванов са помагачи на Мехмед в "изпирането" на парите. Престъпната дейност е извършвана в САЩ и в България. Освен за участие в престъпна група и "пране" на пари, Принцов има и трето обвинение - за изнудване.
Според съда са събрани достатъчно доказателства, които водят до обосновано предположение, че тримата са автори на престъпленията, за които са обвинени. В залата на съда Мехмед заяви, че обвиненията са твърде преувеличени. Принцов посочи, че не е помагал на приятеля си в "прането" на пари. Иванов отрече да е помагал за каквото и да е престъпление. Тримата са с чисто съдебно минало и без криминална регистрация. Съдът прецени, че има реална възможност, ако са на свобода, те да извършат други престъпления, или да се укрият.
Определенията на Окръжния съд могат да бъдат обжалвани пред апелативната инстанция на 29 януари.
За пране на пари в особено големи размери закононът предвижда наказание от 5 до 15 години затвор и глоба от 10 до 30 000 лева.
Иса Мехмед е възпитаник на СОУ "Йордан Йовков" в Кърджали, съобщи директорът на учебното заведение Недялка Кюпреджиева, цитирана от БТА. Мехмед е завършил училището през 1999 г., постоянната му адресна регистрация е в комплекс "Възрожденци" в Кърджали.
Иса е бил тихо момче, не е създавал никакви проблеми на учителите и съучениците си, добави Кюпреджиева, която предаде спомени на преподаватели от училището. Самата тя е постъпила на работа в училището година след завършването на Мехмед. Кюпреджиева добави, че задържаният се справял добре по физика, информационни технологии, икономика и мениджмънт, банково дело. По хуманитарните дисциплини имал скромни оценки. Завършил е с диплома "добър" /4.12/.
Вижте снимки на "лудия гений" и аверите му в съда