Това заяви премиерът Сергей Станиев при откриването на националната кампания за пускане на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" под мотото “Искам светлина”. Според него целта е България да бъде разпределителен център на енергийни източници в Югоизточна Европа. Ще направим всичко възможно да бъде реализиран и проектът за газопровод “Набуко”, изтъкна още той.
Премиерът призова за обединяване на усилията в името на справедливата кауза за отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" и за атомната енергетика като цяло. Той не скри, че задачата за повторното отваряне на реакторите е свръхтежка, защото не само трябва да се търсят съюзници, а трябва да се преодолее и мнението на опонентите. Не бива да си създаваме илюзии и очаквания за лесен и бърз процес, посочи премиерът и отново изтъкна, че е необходимо съгласието на всичко 26 страни от ЕС, подписали договора за присъединяване на България. От своя страна президентът на Световната ядрена асоциация Джон Рич посочи, че най-правилният подход за България е не да иска разрешение от европейските институции, а да ги информира и да проведе мащабен процес на консултации за отварянето на 3 и 4 реактор.
По-рано Джон Рич заяви пред bTV, че грешката за затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй“ е дошла от Брюксел. "България няма да успее в това начинание, ако ходи до Брюксел и моли за позволение блоковете на атомната централа да бъдат отворени. Една от отговорностите на страната, като член на Европейския съюз, е да отговаря на международните стандарти. Ако реакторите отговарят на тези стандарти, смятам, че България има суверенно право да обясни на международната общност, че всичко е изпълнено и реакторите трябва да заработят отново“, заяви Рич, цитиран от BPost.
Ако българските експерти са заявили, че тези блокове на АЕЦ “Козлодуй“ са безопасни, никой отвън не може да каже, че не са, заяви пак пред bTV директорът на отдел “Радиационна безопасност“ в Международна асоциация по атомна енергетика (МААЕ) Адел Гонзалез.
Необходимо е Европейският съюз да каже: "Ние имаме ето такива ядрени стандарти, вашите не отговарят, затова спираме блоковете на АЕЦ “Козлодуй“. "Не може аналогични блокове да работят в други европейски градове, а у нас не“, каза на свой ред министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
Има шанс за отварянето на двата блока на АЕЦ "Козлодуй“, каза бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред БНТ. "Трудно ми е да оценя степента на реалност, но има шанс. И този шанс е в целенасочените и последователните усилия, а не в кампаниите, стартиращи от време на време“, посочи Овчаров. Той припомни разработения от правителството "екшън план“, в който бяха предприети редица стъпки в тази посока. "Много ми се ще да мисля, че най-после е осъзната необходимост на целия български народ, а не поредна акция на определени политически или персонални кампании, които търсят партиен или личен имидж“, каза Румен Овчаров. Според него Брюксел трябва да си “отвори очите“ и да започне да разсъждава политически и експертно, а не чиновнически и буквоядски. "Според мен обаче ние трябва да използваме малко по-различни възможности идеи, не е достатъчно само да разчитаме на член 36-ти от Договора за присъединяване, който ни позволява в определени критични ситуации да поискаме мерки“, допълва Овчаров. Една от възможностите според бившия министър е да използваме общностното законодателство на Европейския съюз и правата, които всяка една държава има при въвеждане в експлоатация на ядрени мощности. "Даването на лизинг на ІІІ и ІV реактор на АЕЦ “Козлодуй“ е стъпка, която може да подпомогне процеса, но едва ли може да бъде самостоятелно решение“, коментира още Овчаров.