Правителството одобри четири промени в ЗНП.
1. За матурите.
В закона изрично е записан текст, че няма да има връзка между полагането на матурите и това кога се завършва основно образование. Матурата ще бъде една и съща независимо по какви учебни планове се учи. Досега дванайсетокласници атакуваха провеждането на матурите с мотива, че в отделните училища е различен броя на часовете по съответните предмети, по които се държи матура. В отговор обаче просветният министър Даниел Вълчев обеща матурите да бъдат лесни, на общообразователно ниво. По думите му "кандидатстудентската индустрия в България е индустрия за неколкостотин милиона лева и има много хора, които не искат да има матури, а искат да продължи по този архаичен начин да се влиза във висшите училища".
2. За частните уроци
Учителите ще трябва да подадат декларация пред директора на училището, че ще преподават частни уроци. Тази промяна бе договорена със синдикатите по време на учителската стачка. Очаква се по този начин да бъдат извадени от сивия сектор доходите от "частните уроци". Преди началото на учителската стачка премиерът Станишев цитира данни от изследване, според което родители плащат за частни уроци 800 млн. лв. годишно.
3. За уволненията на директорите на училища
В закона се въвежда допълнително основание за предсрочно прекратяване на правомощията на директорите на училища, които използват неефективно средствата по делегираните бюджети. Това може да стане когато са просрочени задълженията на училищата, детските градини или обслужващите звена в образованието и те надвишават с 20 на сто разходите за текущата година. В този случай министърът на образованието, началникът на Регионалния инспекторат или кметът на дадената община ще прекратява трудовия договор на директора.
4. Статутът на т. нар. защитени училища.
Тези учебни заведения ще бъдат допълнително финансирани. По думите на министър Вълчев това е необходимо, за да се прекратят зловещите слухове, че малките училища ще изчезнат.