Занитиха матурите и частните уроци

Държавни зрелостни изпити ще има, след като в четвъртък кабинетът прие проект за промени в Закона за народната просвета (ЗНП).

Обратно в новината

Коментари - Занитиха матурите и частните уроци | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво Мери! Напълно си права. Парите, които ни подхвърлиха за увеличението са икономисани от нашата стачка за месец и половина по 440лв.660лв.+3-те муравейки стават общо 1000лв. А това са точно увеличението ни за една година. Така, че от министерството нямаме нищо. Как не могат да проумеят колегите тази истина. Излишъка го изядоха обръчите от фирми на дОГАН ага. За това толкова яростно роптаеше срещу учителите. Няма ли кой да ни поведе да не приключваме учебната година?

Работя в гимназия във Варна, в която от тази година имаме ученици, дошли от незнайни села. Тези деца НЕ ГОВОРЯТ И НЕ РАЗБИРАТ български език. Те са учили в селското училище, САМО на турски език.Български език и литература-също на турски език. Ето такива селски училища ще бъдат под крилото на МОН и на Доган! Колеги, наистина е време да им покажем, че това, което се случва, е недопустимо! Ако трябва пак да стачкуваме, ако трябва да не завършваме учебната година, но да им покажем, че не сме заспало племе! А такива като майка, които се задоволяват със средна оценка за децата си, за съжаление са много...

Радина, ако ти наистина си вярваш на глупостите, които пишеш, пък и твърдиш, че правилната дума е ВИШИСТ, значи си много зле. Има правописни речници, бе вуйно. Ако нямаш пари да си купиш, влез в някоя книжарница и разгърни един, та дано се поограмотиш, че резултатите от самообразованието ти са плачевни.

Гладна кокошка просо сънува

Пише се висше училище, образование,но вишист. Справка в сайта VObg.net. Имала съм неблагоразумието да завърша инженерно и филологическо висше образование и за цвят и едно полувисше, защото съм и майстор на спорта от по-ранни години. Това за сведения на ЛЕЛИНИЯЧастни уроци.

Ами да, правилно си е написано - виСше се пише, къде е проблемът? Я, по-добре преди да правиш забележки на другите, свери своя правопис!!!

И ти си виСшист така ли?Явно имаш нужда от частни уроци,особено по български!?Ех,да беше научила и него!ВиСшистке,виС

Лелиното, не съм жалка аз , а такива търгаши като теб, които се бяха впили в златната жила. Имаше един даскал по математика на ул. Екзарх Йосиф или Искър, не помня, който по оплакване на деца от компанията на дъщерята ги събирал по няколко и то с различни потребности. Главният му коз бил, че е приятел с няколко гимназиални учителки в София и , който прател ученик при него, естествено като бонус получавал по-висока бележка. А по причина, че съм учила много и не при такива като теб , имам отличен бизнес и то съвсем светъл, добри контакти с чужбина. Децата ми са добре образовани. Уроците по чужд език не се броят. Те са необходимост, даже и да не си ученик. Аз не съм учила в езикова гимназия, но съм три чужди езика на отлично ниво и някои други ползвам. Така, че Мили ми Частен урок май ще ти се сгъсти положението, понеже се вижда, че ти липсва най-малкото добро възпитание.

Нито аз, нито двете ми деца, са ходили на частни уроци, освен по чужд взик ХАХАХХАХАХАХ ОСВЕН ПО ОЩЕ СУМА ТИ РАБОТИ....жалка си, лелче....

Който иска да учи, той учи, независимо къде е. Разбира се, отчитам че сме били в известна степен привилегировани да учим в добри софийски училища. Но аз лично винаги съм търсила странични четива и това ми е помогнало в живота. Имах колеги във ВУЗ-а , в който учех, дошли с отлични дипломи от по-малки селища. Някои отпаднаха още във втори курс. Други, които бяха чели повече, макар и да са нямали толкова добра подготовка в училще, се справиха.Един бивш колега стана и професор, макар че селото , от което дойде, едва ли е било с най-доброто училище. Сега ми е комшия и сме говорили доста на тази тема.Нито аз, нито двете ми деца, са ходили на частни уроци, освен по чужд взик. Сега информационните технологии дават такива възможности за достъп до знанието. Обаче за голямо съжаление тези възможности се ползват повече за празни работи. Матури трябва да има. Не са прави пишещите, че по света нямало матури. Забележете, че висшето образование съвсем не е задължително. Тези, които пискат, явно нямат данни да бъдат вишисти. А за един господин, който бил давал частни уроци на нашите тъпанари бих казала, че съм щастлива, че никой от тези около мен не е ползвал услугите му.

Добре де, нека за завършващите да има един общообразователен тест, който да обхваща материала, изучаван през последните години. Но резултатите от този тест да важат за прием във ВУЗ. И на този тест да се явяват само учениците, които желаят да продължат образованието си, а не да е задължителен за всички. И естествено във всички училища да се учи по еднакви учебници, а не да има 5 издателства и всяко училище да решава по кои учебници ще се учи (това беше една от точките в исканията на учителите, но на преден план излезе само увеличението на заплатите). А иначе при кадърните учители пак ще се ходи за консултация, независимо със или без заплащане... Но това ще са консултации, а не наново преподаване на материала или развити теми, както е при частните уроци. Консултациите могат да бъдат давани в училище и ако са платени, то плащането да става за училището, а съответния учител да получава допълнително възнаграждение част от получената сума. Така няма да има нужда от безсмислено подаване на декларации - кой подал, кой - не и действително добрите учители ще имат едно абсолютно легално и обложено с данък увеличение на заплатата.

Мисля,че госпожата,която се възмущава,че на село работят само пенсионирани учители,може сама да си отговори на въпроса защо е така. Колкото до диференцираното заплащане,максимумът се полага за 6 месеца е 200лв,но не на месец ако не сте разбрали,а разделено на 6. 18%,обещани от Образователното министерство,така и не се разбра дали са получени,тъй като всички пари бяха раздадени накуп по Коледа и съответно изядени от данъците. В училището на децата ми от 7 ноември,когато приключи стачката до днес са напуснали 5 преподавателя,а една учителка е подала молба за напускане след зимната ваканция.От всички напуснали,само една от учителките остава в сферата на образованието,2 заминават в чужбина,а доколкото разбрах останалите се насочват към други сфери на работа.По 3 от предметите все още няма учители,въпреки че местата са обявени в Бюрото по труда. И последно.Поздравявам постът Частен урок.Казаното от него е грубо,но е самата истина.Тежко на децата ни!

колежите в чужбина свалят летвата за прием на деца от останалите страни. Всичко по читаво отива там. (ама то е читаво, защото родителите са разочаровни от бг даскалите и са вложели доп.средства). Та питам какво ще учат БГ даскалите

Ще спра да давам частни уроци, но кой ще обучава качествено тъпунгерите ви? Министър Вълчев предполагам! А на работното си място умея да симулирам прекрасно, защото от 20 години работя в тази система и за пряката ми работа никой никога не се е сетил да ми плати нормално.Така че, български идиоти, майната ви! Който има пари, ще получи образование, останалите ще го духат! Същото важи и за здравеопазването, а вие продължавайте да си мислите, че Вълчев и Гайдарски са много интелигентин хора!

Поздравявам министър Вълчев за мъжеството.Толкова интилигентен и добър министър не е имало това министерство.Не трябва да има частни уроци.През 60-70 те години влизахме във висшите учебни заведения чрез самоподготовка.Учите трябва да се мотивират и да си вършат работа като заплащането е диференцирано.Стига с това на всички по равно.Не е вярно, че не могат да се намерят критерии за оценка.Нищо страно няма в матурите.

проблемът не е в учителите, в матурите, в частните уроци. Децата не искат да учат. Не искат (още от малки!) да четат. Тях ги образова телевизията и комп игри (които имат комп). Останалото им се вижда скучно, дълго и мъчително. Нали ги виждам, като дойдат при мен в образованието, наричано(поради недоразумение) висше - около 98% за нищо не стават. Не умеят да слушат, не умеят да пишат и да говорят, годни са единствено за дресура, не да се самообучават. С тояга може да ги накараш да свършат само това, което им кажеш да свършат и нищо повече. Че даже се пазарят дали не може да не го вършат, изгаря ги опасението да не научат нещо, което може да не ги питат на изпита! А дали ще им трябва после в живота и в практиката, изобщо си нямат хабер. Ето това е продуктът на реформите в образованието. Чалга поколение, безкнижно и със закърняваща мозъчна кора.

Ако българите са 7 000 000 и средната продължителност на живота е 70 години, то всяка година се раждат по 7 000 000:70 100 000 деца. Ако всички деца посещават училище (което е изключено) и завършат 12 клас (което е още по-невероятно), в училищата ще учат 100 000 x 12 1 200 000 деца. Да допуснем, че родителите на всичките от тях плащат за частни уроци, за да се получи цитираната по-горе от премиера Станишев сума от 800 милиона лева годишно, семейството на всяко дете трябва да отделя средно по 800 000 000 : 1 200 000 666 лева На срещата бизнес-правителство премиерът си призна - В публичния сектор в България работят 500 000 души - От тях към 120 000 са учители. Това ще рече, че ако всички учители дават частни уроци, всеки от тях ще заработи средно по 800 000 000 : 120 000 6 666 лева годишно. При тези изчисления приемаме, че ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ОТ 1 ДО 12 КЛАС ПЛАЩАТ ЗА ЧАСТНИ УРОЦИ НА ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ. Колко богато живеем всички!

ааман от диктатура ...в чужбина няма матури тук са отживелица днес младежите не бяха организирани .утрешното поколение - ще излезне на протест , ще реагира и пак ще сменят ненужния закон

АЗ НЕ ИСКАМ ДЕТЕТО МИ НА СЕЛО ДА У4И С ОЩЕ ДВЕ ПАРАЛЕЛКИ И НАКРАЯ ДА НЕЗНАЕ НИЩО КАКТО СЕ СЛУ4ВА ВЕ4Е ТРЕТА ГОДИНА ,ТО НЕЗНАЕ ДОРИ ТАБЛИЦАТА ДОБРЕ,ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ПЕНСИОНЕРКИТЕ НА СЕЛО ДА ОБУ4АВАТ ТРИ КЛАСА А ТЕ САМИТЕ СА ЗА ОБУ4ЕНИЕ,ТЕ СА ВЕ4Е ТОЛКОВА НЕ В4АС С МАТЕРИАЛ И ВСИ4КО ,ЗА6ТО ДА СЕ ПОСЕ6ТАВА У4ИЛИЩЕ? ПИТАМ.,УСЩАМ 4Е Е ВСЕ ЕДНО И ДА НЕ ХОДИ

Ама вече учителите не щат да преродават както преди.Вижте какво става! По елитните гимназии учениците се разхождат в час, слушат си музика от джи ес емите, а учителят се прави, че не забелязва. Минава си час, два, три, пет и хайде чао. Утре пак тъй. Жална им майка на сегашните ученици. Колкото са зле, още по-зле ще стават. А учителите ще се правят на луди и ще ходят на работа да им тече трудов стаж, а пък всеки ще върти страничен бизнес, няма как иначе. Е, много ти благодарим, Вълчев, че съвсем съсипа образованието ни. Твоите щерки ще идат да учат във Францата, може би, нали? Пък нас кучета ни яли! А простият български народ ще дреме още 500 години. Нали един умен човек беше казал, че ние не сме народ, а мърша. Мноооого е бил прав!

V cql svet e taka.Nie ne sme po umni ot drugite.Samo deto nemame pari

Когато Доган, Кобурга, Борисов и т.н знайни и незнайни крадци в България започнат съвестно да си декларират доходите, тогава да натискат учителите. Как всички се вторачиха в тях и забравиха за огромните кражби, които стават от 2001 г. насам. Мафията обаче успя - настрои хората срещу учителите, които обучават децата, закова ги с ниски доходи та и данъци им нахендри, и сега всеки тях гледа. Необразована и болна нация - ето формулата за успех. Дънеш чалга, крачиш в кочина и си щастлив когато те дерат и ти говорят колко са лоши образованите хора.

Майко, надявай се да ти учим децата при тези условия! Помечтай си! Нищо лошо няма. Ха сега със здраве!

Едно е ясно - подиграха се с учителите. След толкова седмици стачка - резултатът е повече от тъжен. Не стига, че не им дадоха исканите проценти, ами ще ги облагат и с данъци за частните уроци, които някои дават за да закърпят (с труда си!) жалкия си семеен бюджет. Истинска гавра! В същото време крадливото ни правителство похарчи над 1 милиард бюджетен излишък. Хора, управляват ни престъпници! Докога ще ги търпим?!?

кактно винаги правителството взема половинчати , неефективни и идиотски мерки . Честните уроци нека да са напълно легални , данъкът е 10 % - да се обявяват точни часове , обеми и да бъдат облагани . Десятък - не повече . Но простото им декларирене не значи нищо . Декларация касова бележка не дава , патентен данък не плаща и данъчна декларация не попълва .... Както винаги тройната коалиция се проявява като тъпа хелоуинска тиква !

Разбете, че труда на учителите е високо квалифициран и безобразно недооценен ,както морално така и материално. Децата трябвада си седнат в къщи и да учат, като за световно. Матура не съм държала но за сметка на това съм се явявала на кандидатстудентски изпити и то много сериозни. Изпитните работи се проверяваха от много компетентни преподаватели. По това реме не важеха нито връзки нито други работи. Но за сметка на това знанията, които получих са с високо качество. Знам, че това което пиша няма да се хареса само на слабите ученици и на техните претенциозни родители, които все пишят, че децата им не са правилно оценени.

Даскале, надявайте се да ви плащаме! Помечтайте си! Нищо лошо няма. Министърът каза, че 3 - ката ще се изкара лесно, а 6 - цата - трудно. Ще се повтори сценарият от кандидатгимназиалния изпит. Необходимостта от частни уроци за съвестните ученици ще отпадне.

tupotii

Като гледам колко безхаберно се пише по форумите си мисля, че вече нищо не може да помогне на родното образование в частност и на България, като цяло. Каквито учителите, такива учениците, такива народните представители, такава и цялата ни оправия.

И матури да има и казарма. Каква е таз младеж бре, как не искат матури, да има разбира се. То не може само чалга и кючеци, требе си и учение.

Кога ще напишат точка: Вход за ВУЗ само с положена матура!

Да им забранят да дават частни уроци на алчните даскали.

1. За матурите. В закона изрично е записан текст, че няма да има връзка между полагането на матурите и това кога се завършва основно образование. Матурата ще бъде една и съща независимо по какви учебни планове се учи. - нещо не е ясно в този текст. А ще има ли връзка с изучения материал?

КИКО (17.01.2008 г. 15:41ч.), директно ти пиша слаб (2) на теб по български език, като ти чета написаното! Да по принцип трябва да има зрелостни изпити и да няма кандидатстудентски, но не сме готови за това!!! Трябва промяна на цялата програма до среден курс и тогава, така както е в повечето европейски държави! Иначе само да викаме браво на този, браво на онзи, особено като не ни засяга е много лесно.

Трябва да се промени системата на образованието основно. Преди време учехме от едни и същи учебници за цялата страна и ученолюбивите деца влизаха в езикови гимназии и университети без частни уроци. На тях ходеха само по- трудно усвояващите материала или мързеливичките, чиито родители имаха по- добри финансови възможности. По- бедните деца си сядаха на трите букви и учеха здраво. Всяко дете, което не е с някаква степен на умствена изостаналост може да се справи само с материала в учебниците. Просто трябва да се учи, да се чете, да се труди.

я да вземе да провери този първопроходчик, който и пари ще вземе за налудничавата си инициатива, къде, в кое у-ще подготвЯт накого по нещо за матура!!! тЕСТОВЕТЕ ПО БЪЛГ. ЕЗ. СЪДЪРЖАТ ВЪПРОСИ ОЩЕ ОТ 7. КЛАС. (А в тях има и грешки.) Значи остават пак курсовете и частните уроци за стотици пари. Да живей!!!

Щом можете да давате за инсталация или преинсталация на Windows по 50 лв на специалист или на майстор да ви залепи плочките,ще се научите да давате и на учителите!Който не иска да дава пари за частни уроци,ще седне и ще си учи сам!И хич да не се оплакват от матурите!Не може 4 години да спиш,да не учиш и да бягаш от час ,после как да са се подготвяли за 4 месеца!?Ами то с чалга не става,трябва да се учи!Не слагам всички под един знаменател естествено!Аз съм учил и за матури ,и за кандидат студентски изпити,не съм умрял!При това без частни уроци!Стига човек да има желание!Да не говорим,че и на матурите,и на кандидатстудентските изпити се явяваш с изученото до 12 клас!Тъй,че ,нищо ново!Страшно няма!Учене му е майката!Успех!

цялата работа беше, че правителството не може да преглътне факта хората да си разменят пари без те да вземат от тях.Пари пак ще се плащат, нооо и държавата ще се облажи, без да е дала нищо в замяна...а учителския труд ще е все по-непривлекателен, а децата все по-тъпи и неграмотни...

гори училище в софия, а той ни говори за матури!

и той е плащал и ще плаща за частни уроци! няма начин- търсена науслуга, ето я услугата. амам мозък- продавам си го!

Браво на правителството! Стига с тия лигочи да има ли матури, или не? В цял свят бги има, ше ги има и в БГ!!!

Да ви имам и квалитетното заглавие.