Това съобщава “Утрински вестник”, цитиран от БГНЕС. Конституционното име е единственият консенсус между разделения политически елит, коментира изданието. Такива са и настроенията на обществеността, въпреки че в същото време 90% са “за” членство в НАТО. Бивши македонски външни министри казаха вчера за изданието, че дилемата “или име, или НАТО” не е реална и че в този критичен момент Македония не бива да отстъпва в наложените разговори за името. От македонското външно министерство очакват Гърция да не изпълни заплахите си за вето, но не изключват възможността след получаването на покана за членство в НАТО Гърция да протака ратификацията на присъединителния протокол, пише вестникът.
Изданието посочва още, че натискът е огромен и дори бившият български външен министър Соломон Паси, който е съветник на македонския премиер Никола Груевски, споделя, че има сериозни съществени проблеми, свързани с евроатлантическата интеграция на Македония, които трябва да бъдат решени. Според Паси Македония трябва да направи компромис с името си.
Миналата седмица в Брюксел гръцкият премиер Костас Караманлис предложи на македонския премиер Никола Груевски името на Република Македония да бъде Нова Македония, което македонският премиер е отхвърли. На много частни срещи представители на ЕС открито ни казват, че от нас се иска да намерим компромис с Гърция. Дори ни се предлагат и имена като Нова Македония, Република Македония Скопие, Горна Македония, Северна Македония, заяви Груевски, цитиран от изданието. По този начин той официализира информацията, че Европа притиска Македония да промени името си.
Македонският външен министър Антонио Милошевски предложи пакет от мерки за подобряване на отношенията на Скопие с Атина, съобщи БНТ. Предложението е в отговор на критиките от международната общност, че Македония е пасивна в преговорите с Гърция за името си. Междувременно бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Любчо Георгиевски заяви, че названието Северна Македония е приемливо с оглед членството на страната в НАТО.