Македония отказва да си смени името

В Македония почти няма политик, който би приел промяна на конституционното име на страната в жестокия цайтнот преди решението дали страната ще получи покана за членство в НАТО в Букурещ през април 2008 г.

Обратно в новината

Коментари - Македония отказва да си смени името | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е като неискат северна или нова да предложат на гърция да се казват Велика Македония и така ще се отличават от гугутките. Главокомандващия на войските на Александър Македонски се е казвал ПЕРДИКА - което на гръцки е ГУГУТКА. За по велико може да се кръстят Република ГУГУ.

Естествено.

Вярно е, че ние в БГ не живеем мн добре, но в Турция също не са цъфнали и вързали. Нека първом си оправят тяхните бакий, пък ние ще си помислиме дали да станеме ваш вилает. Остани си със здраве аркадаш :)

Към Защо? (18.12.2007 г. 17:25ч.)- Защото Македония е съществуваща гръцка област. И исторически няма как да стане! Все едно на тебе да ти е все едно, че Самуил бил македонски, а не български цар... Или няма да ти дреме, ако държавата се нарече Пирин? Нали тогава ще скочиш - как така, ама това е в България???

Турчин не си, българин не си, явно си маке - най презираните в бивша югославия бяхте вие - изобщо наясно ли си какво искаш или само си чешеш езика. Всички бивши републики зарязаха сърбите и само вие тъпите макета се държите за тях. Ами дръжте се за долните им гащи - само те им останаха.

Откъде пък накъде Гърция изисква от друга държава да си смени името? Гърците що не се прекръстят на Гръцка Елада, Византийски остатък или Руините на Римската империя? Защо някой не се опита например да иска от Англия да си смени името на Островната дъртофелница, а Щатите - на Събрали се от кол и от въже? Защо Македония да си сменя името?

А на теб бъдното ти име ще е Мирослав, помни ми думата!

Предлагам следното име :ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ.

На този въпрос се гледа от две посоки. Едната е на политиците (наши и други). Другата е на населението (българско, македонско и др.). НЕ БИВА ДА ГИ ОТЪЖДЕСТВЯВАМЕ ЕДНА С ДРУГА! Двете гледни точки са независими и са коренно различни. Аз съм сигурна, че ако се проведе референдум в двете държави, резултатът ще бъде липса на границата между тях, в управлението ще влязат хора и от двете области (македонските управляващи ще внесат нужната доза шовинизъм, българските ще осигурят малко сигурност чрез членството в ЕС и НАТО). Както и да си представям този вариант, все е по-добре за мен, за теб, за всички нормални хора. Но, политиците не допускат подобен вариант. Нашите, защото това ще размести сегашното статукво на тройната коалиция. А, за македонските политици не знам. Излиза, че сме разделени не на македонци и българи. Разделени сме на политици и народ.

Скопска област в Република България и регистрационни табели на колите Ск, а от нас да мине може на табелите да сложат и по едно слънце.

Има много лесно решение и веднага ще стант членове на НАТО и ЕС. Вместо да мъчат гражданите си да се редят за полагащите им се български паспорти, да гласуват конституционно да си дойдат където им е местото в границите на България.

Да се преименуват на Западна България!

nie albanzite sme naslednizi na trakite.makedonski be edin savoevatel i nisto drugo.neka da se kasva ALBANIA

Алеле, алеле, колико чудо са тия отпадъци от българщината. Но като си нямал държава никога, само злоба язви в сърцето. ТЪПИ БРАТЯ, ЖАЛКО! след 5-6 години ще ни молите да ви впишем в нашите граници.

Zashto ne se naretchete Juzhna Srbija. Hem ne iskate da ste Bulgari, hem njamate pravo da ste makedonci. Kato juzhni srbi shte se tchuvstvate naj-dobre. bez tova za vas sveta potchva ot Belgrad. Blagodarenie na Tito ste stanali Zombita na identitchnostta. Po-priemlivo mjasto ot Srbija za vas najma. No ne izpolzvajte lozunga na socinterna, zashtoto za vas se kasae: Idioty vsech stran soedinjajtes.

Гърците са мноо важни а? Пък наш Соломон ако не се изкаже неподготвен не може,не усеща ли какъв е смешкоБ

Амчи тя тая Македония освен име нищо друго няма... Ако и него загуби кво ще правят макитата там?

Haide be bratq makedontsi. Elate si v Bulgaria. I bez tova sme edna durjava. Hem direktno i v evropeiskiq shte vlezete hem i zakrilata na NATO shte imate ot Albancite. A vie shte ni pomognite da vdignat zaplatite na uchitelite ni kato na vashite. ;)

Това е една измислена държава и името няма никакво значение!Тези клети хорица са в лапите на албанците отдавна и единственият им шанс беше да се държат(или присъединята,дори духовно) към България.Сега са изпуснали последния влак,а името им е последния проблем.Всяка лъжа си има край!А комунизма,с който така носталгично е свързана тази македонска нация отдавна е труп-мракобесна прашинка из вековете!

Предлагам следното име :ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ.

Предвид на историческите факти и демаграфското положение в момента правилното име е МАКЕДОНО-БЪЛГАРСКА-Ш РЕПУБЛИКА.

A budnoto ime na Bulgariqa 6te e Dunavski Vilaet na Turkistan.

Da se narekat zapadna Bylgariq i problemyt im e reshen:)

Абе, що за дума е цайтнот ? Аман от натягане за голяма сензация.. съвсем оплюхме родния си език ...

добре казано Iegia

Гяволити са тези българи край Вардаро! То в името Македония, е цялата работа - Вдъхва респект и уважение! Даже и в Америка са учили за Ал.Македонски, Холивуд прави продукции често за него! Докато името България се сврзва с нещо вулгарно, както е било и когато гърците навремето с радост са се съгласили така да си кръстим държавата! Будали сме си по-голямата част от българите, за съжаление!

Бившата Югославска Република Македония няма право на името Македония.По този начин тя има териториални претенции към съседите си и въобще не може и да се мисли за нейното присъединяване към НАТО и ЕС. Най подхожда да се нарича,или Република Скопие, или Република Вардарска / Македония /.Кой какво си посее, това и ще жъне...

Има само един приемлив вариант за братята ни от Македония-съединение с България. Така всички ще бъдем по силни. Това не е в интерес на съседите ни и ще ни разделят със всички средства, с платени агенти в македония и международен натиск. Мекедонците трябва да осъзнаят че са Българи-това показват всички генетични тестове и реалната история, а интерес да са отделна държава имат само враговете ни и някой местни политици за да имат власт. В Македония трябва да осъзнаят че в България ги обичат като братя и че бъдещето ни е заедно...

Не го сменяйте името. то ще е временно. Бъдното име ке биде АЛБАНСКАТА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ.

Нова Македония няма да стане Нова Каледония.

единственото име трябва да бъде Българска македония

ФИРОМ-ците ко се набират?... :))

е то тва Мкедония Държава ли е ? а македонския език език ли е ? а пък тва гърците хора ли са ?

Ох, Александър Македонски се превърта в гроба, завалията...

маке научи се да пишеш на български бе!!!

Предлагам следното име :ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ.

АЗ ПОДКРЕПЯМ МАКЕДОНИЯ. Не знам да има международен закон, който да забранява на една суверенна дьржава и на един народ да се наричат с името, което желаят. Гьрция един век води дискриминационна политика по отношение на македоснкото населени на своя територия. През май 1994 е публикуван 80 страници доклад Denying Ethnic Identity - Macedonians of Greece. След посещени в Егейска Македония, The Human Rights Watch / Helsinki заключава; Вьпреки, че етническите македонци в северна Гърция сьставят голяма част от населението и имат собствен език и култура, техните международно признати човешки права и дори тяхното сьществуване са енергично оспорвани от гръцкото правителство... 500 години под турско робство, след това разделени между балканските дьржави, след това включени в сьстава на югославия..Че тоя хора през цялото време дето се вика за едното си име са живяли. И ние сега официално ги зарязваме. Браво на нас! Разочарован сьм от г-н Паси, който вместо да подкрепи Македония, с която ние сме исторически свързани и дава сьвети да си промени името. Не само е обидно за македонците да сменят името на старната си и народа си, но така сесьздава и прецедент една дьржава да си смени името под вьншен натиск. Че утре някой може да реши, че и ние трябва да си сменим името защото не отговаря адекватно на многонационалния ни състяв.

Ами то аслъ, само едно име им е останало, на завалиите, как ще си го дадат?!

Да си се върнат към България и няма да имат проблеми с името. И бездруго са българи, ама не искат да си признаят.

Ако Александър Велики узнае в отвъдното какви хора наричат себе си македонци...!

Ако всяка г еографска област почне да си и иска суверинетета и името то европа ще стане на няколко хиляди държавици области.Македония е същата история -просто една географска област разделена на няколок части.иМЕТО НА ТАЗИ ОБЛАСТ НЕ Е ПАТЕНТОВАНО ЧЕ САМО ЕДНА НЕЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ ОТ НЕЯ ДА ГО ОЗУРПИРА-СЪЩОТО ПРАВИО ИМА И БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ И СТИГА СМЕ СЕ ПРАВИЛИ НА ИНТЕРЕСНИ И САМО ГЪРЦИТЕ ДА СИ ОТСТОЯВАТ ИСТОРИЧЕСКИТЕ И ЕТНИЧЕСКИТЕ ДАДЕНОСТИ.МАКЕДОНИЯ Е ТОЛКОВА НАША КОЛКОТО И ГРЪЦКА И.....ДА СИ Я ВЗЕМЕМЕ

Докато макетата се наумуват, току виж новото име стане Източна Албания.

е то както е тръгнало, скоро ще има даже 2 имена - Западна България и Източна Албания %)

Наречете държавата македонска република, както е името на Франция- Френска република и готово! Елементарно.

за какво им е това нато? ще е голямо излагане да се откажат от името си заради едно членство

скоро ще бъде Нова Албания

На съветника Со;омон. Да си сменяш името само затова, че някой друг иска, не е хубава работа. Знаем докъде може да доведе. Но като ще се предлагат имена и без промяна на името май няма де се мине,съветника може да посъветва Груевски да направи референдум искат ли да смени името на държавата от Македония на Велика Македония и мисля да нема никой да е против.