Това отчетоха участниците в заключителното за годината заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, което се проведе вчера. Комисията е председателствана от министъра на вътрешните работи Румен Петков, а вчерашното заседание бе водено от заместника му Камен Пенков. Според участниците в обсъждането промените в закона за движение по пътищата, които са в сила от 1 юли 2007 г., вече дават резултати.
Първо, налице е задържане и намаление на броя на тежките пътно-транспортни произшествия. Към 30 юни т.г. се наблюдаваше трайна тенденция на нарастване на жертвите в резултат на пътно-транспортни произшествия, започнала още в началото на 2006 г. От 950 загинали годишно през периода 2002-2005 г., през 2006 г. беше техният брой стана 1043 (с 8.6% по-висок). Тази година до 6 декември жертвите на катастрофите у нас са 957. Ако законът наистина действа, до края на годината те трябва да бъдат под 1043.
Особен позитивен ефект са оказали новите текстове за скоростните режими, където за превишения над 30 км/час се отнема свидетелството за управление, отчете комисията.