Преди дни от ВВС не отрекоха, че част от оборудването на първия "Спартан" ще бъде доставено по-късно. Тогава командващият войските ген.-лейтенант Симеон Симеонов увери, че частите ще бъдат платени едва когато бъдат монтирани и българският интерес е защитен. Машината ще може да бъде експлоатирана без проблем, докато бъде монтирано оборудването, каза Симеонов, цитиран от БТА.
От италианската "Алениа Аеронавтика", откъдето военното ни министерство купи самолета, обясниха във вторник, че липсват дигитална карта, очила за нощно виждане и палети за товарене, съобщи агенцията.
Според представители на "Алениа" компанията и българските ВВС са се съгласили самолетът първоначално да бъде доставен без карта, тъй като един от компонентите излиза от производство и към момента доставчикът, от който "Аления" го купува, временно не го предлага.
Временната липса на дигитална карта няма да попречи на експлоатацията на самолета, казаха от "Алениа". Споразумението с ВВС е да бъде доставена карта от най-ново поколение, която трябва бъде инсталирана на "Спартан" в края на май 2008 г. за сметка на компанията, уточниха от там.
Очилата за нощно виждане трябва да бъдат доставени до юни 2008 г., а обучението за ползването им ще бъде направено безплатно от пилот на "Алениа". Причината за забавянето е, че това оборудване се произвежда не от "Алениа", а от друга фирма.
Товарните палети трябва да бъдат доставени до края на тази година, пак по причина на доставчик на "Аления", според която отлагането на доставката и на трите елемента на оборудването по никакъв начин не пречи на програмата на пилотите и приемането на самолета на въоръжение.
C-27J е съвместна разработка на италианската "Алениа Аеронавтика" и американската корпорация "Локхийд Мартин" и е с по-добри характеристики от наличните Ан-26, които военните ни използват за задграничните мисии.
Договорът между Министерството на отбраната и "Алениа" за нови транспортни самолети бе подписан в края на февруари 2006 г. Сделката за петте самолета C-27J "Спартан" е за 91 млн. евро. Договорът включва и евентуална доставка на още три самолета, ако се намерят пари.
Първият "Спартан" бе официално приет от ВВС на церемония в правителствения сектор на летище София днес. Самолетът ще бъде на въоръжение в състава на поделение 24 900 - Враждебна.
Преди седмица церемонията бе отложена заради неплатено мито от 13 000 евро.
Министърът на отбраната Веселин Близнаков посочи, че има доста дълъг период за усвояване на самолета и вероятно не по-рано от девет месеца с него ще се превозват български контингенти за участие в задгранични мисии. На въпрос за доставката на оборудването на самолета, Близнаков смята, че всичко е изчистено до момента. Той припомни, че три елемента не са доставени. Цифровата карта не е платена от българската страна по взаимна уговорка до доставянето й през май идната година, но самолетът може да се експлоатира и без нея. Освен това трябва да се доставят палети за товари до края на годината и очила за нощно виждане. Палетите и очилата са бонус от фирмата, ние ни ги плащаме, каза Близнаков, който очаква доставката им съобразно последните договорености с фирмата, съобщи БТА.