Това съобщиха от пресслужбата на Южния регионален център на Министерството на извънредните ситуации, предаде РИА Новости, на която се позова БГНЕС. По-рано беше съобщено, че във водата са попаднали 1300 тона мазут.
Бурята в неделя причини безпрецедентни извънредни произшествия в Азовско и в Черно море – по данни на Министерството на извънредните ситуации (МИС) за един ден са потънали четири кораба, други шест са заседнали, два танкера са повредени. По събирането на мазута работят над 600 души и 86 единици техника.
Еколозите заявиха, че най-малко 30 000 птици са измрели в района на бедствието от разлива на мазут, а още толкова предстои да загинат. Пълното възстановяване на екосистемата в района на замърсяването може да отнеме десет години. По оценка на еколозите една част от излезия се мазут вече е паднала на дъното на морето. „Очевидно е, че да бъде почистено дъното е практически невъзможно, затова значителна част от замърсяването ще си остане в морето”, смятат те.
В района е възможно да паднат киселинни дъждове, заяви зам.- ръководителят на Росприроднадзор Олег Митвол, предаде Newsru. Евентуалните киселинни дъждове са свързани с това, че в морето е попаднало голямо количество сяра. При серията корабокрушения във водата се изсипаха почти 7000 тона сяра. Тя е херметично опакована и не застрашавала морето, според вчерашно съобщение на МИС.
Българските власти съобщиха, че засега няма опасност замърсяването да достигне нашите брегове на Черно море. Но българските специализирани власти признаха, че трудно бихме се справили със замърсяване от подобен характер. Страната ни разполага с един-единствен по-голям нефтосъбирач, който е собственост на частна компания и в момента е в Бургас. Фирмата разполага и с няколко по-малки скимъра, които могат да изпомпват замърсяването едва след като е локализирано с бонови заграждения, предаде bTV.
България е предприела всички мерки да реагира бързо, ако нефтеният разлив в Керченския пролив наближи наши води, съобщи шефът на "Гражданска защита" Варна инж. Андрей Марков, цитиран от телевизията. Това потвърди и инспектор Константин Станкович от отдела за опазване на морската среда в Морска администрация.