Показанията пред долната камара на френския парламент ще дадат бившият външен министър Соломон Паси, както и освободените българки - Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Нася Ненова, Валентина Сиропуло и палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж, предаде БГНЕС. Причините за отсъствието на Кристияна Вълчева не се съобщават.
30-членната комисия под председателството на депутата от Социалистическата партия Московиси е сформирана по инициатива на лявата опозиция (прецедент в историята на страната), за да разследва казуса, който е необичаен за външната политика на Франция. Комисията ще заседава всеки четвъртък до 13 декември.
Бившата съпруга на президента Никола Саркози взе активно участие в освобождаването на българските медици, като замина лично за Либия заедно с еврокомисаря Бенита Фереро-Валднер. Опозицията и пресата дадоха негативна оценка на намесата на първата дама, считайки го за PR ход и наблягайки, че жената на президента няма заслуги в освобождението на медиците, тъй като преговорите с Либия са се водили в продължение на години. Комисията ще се опита да отговори и на въпроса свързано ли освобождаването на българките с подписания ден по-късно договор за икономическо сътрудничество между Франция и Либия.
БНР предаде, че българките ще настояват да се срещнат със Сесилия, въпреки че тя не е вече първа дама. Дори като такава тя предпочете да не придружи съпруга си по време на неговата визита в началото на октомври у нас. Тогава президентът Първанов награди Никола Саркози с орден "Стара планина".
Мистериите около освобождаването на българските медицински сестри продължават. Вчера Първанов връчи и на емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани орден „Стара планина” с думите, че му благодари за подкрепата и солидарността във важни за България моменти. Все още не е ясно каква роля има той в щастливата развръзка на 8-годишната трагедия.