Европейската комисия спира водената повече от шест години процедура срещу Полша заради проблемите с върховенство на закона в страната, съобщи председателят на изпълнителния орган на ЕС Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс и БТА.

Тя отбеляза отварянето на "нова глава" за страната.

Процедурата се водеше, докато дясната популистка партия "Право и справедливост" управляваше Полша. Миналата година премиер на страната стана либералът Доналд Туск, който отново постави Полша на проевропейски курс.

В изявление ЕС съобщи, че Полша е предприела поредица мерки, за да отговори на опасенията относно независимостта на съдебната ѝ система.

"Днес бележим отварянето на нова глава за Полша", написа Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа "Екс".

Полша признава върховенството на европейското право и възнамерява да приложи решенията на Съда на ЕС и Европейския съд на правата на човека, се съобщава в изявлението на съюза.

Полската партия "Право и справедливост", която управлява в страната в течение на осем години, проведе дълбоки реформи в националната правосъдна система, които според ЕС са навредили на нейната демократичност и са я поставили под политическо влияние, отбелязва Ройтерс.