Това предвиждат промени в Кодекса за застраховането, обсъдени на второ четене днес от парламента, предаде БТА. Очаква се гласуването на промените да бъде в четвъртък. Поправката е заради дейността на дружеството "Хилд", която предлага на възрастни хора покупката на жилищата им срещу осигуряване и на пожизнена месечна рента.
В закона се предлага стойността на недвижимия имот да се определя от вещо лице, включено в списъка на утвърдени вещи лица по Закона за съдебната власт.
Зам.-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн каза пред журналисти в парламента, че няма спор за това, че дейността на "Хилд" е вид застраховка, тъй като се обещава изплащане на пенсия или рента, след като предварително е платено за това с недвижим имот. В случая става въпрос за пожизнени плащания, които са сред основните рискове в животозастраховането, поясни тя.
Само съдът може да прекрати вече сключени договори с компанията "Хилд", обясни в парламента зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.
България има горчивия опит от най-различен тип измами, в които държавата не упражнява регулаторните си права, обясни председателят на парламентарната икономическа комисия Йордан Цонев и напомни за т.нар пирамиди от 90-те години. Според него дружеството "Хилд" е започнало да осъществява масирана дейност, а не е попадало под никакви регулации. Това е причината икономическата комисия да предложи нов текст в промените на Кодекса за застраховането, по който дружеството да получи лицензии, уточни Йордан Цонев. "Нямаме достатъчно гаранции, че тези възрастни хора, техните средства и имоти ще бъдат гарантирани", каза още той, цитиран от Дарик. Цонев каза, че е сезирал Комисията за защита на потребителите да бъдат спрени рекламите в медиите на "Хилд". Малко по-късно комисията издаде заповед за спиране на рекламата на дружеството - в медиите и чрез брошури, съобщи "Фокус". От известно време комисията работела по сигнали на граждани на горещата телефонна линия, както и по сигнал на Комисията по икономическа политика към Народното събрание.