Според обвинението, от 1 април до 9 юни 2004 г. в София той е превишил властта и правата си и иззел функциите на съда по решаване на две граждански дела. Кържев опитал да убеди ищеца Георги Стоянов за спогодба със собствениците на фирма "Вектор АВ" ООД Андрей Заднепровски и Виктор Константинов. За целта Кържев е призовал Георги Стоянов в прокуратурата и разговарял с него, при което го уговарял и склонявал да се откаже изцяло, или да намали размера на претендираната от него сума по цитираните дела в размер на 31 154.56 лева.
На 11 май и 9 юни Кържев отново призовал Стоянов. Прокуратурата обвинява Кържев за това, че на 8 февруари 2002 г. е склонявал прокурора Петьо Петров да върне на Петър Милев, обвиняем по досъдебно производство, "Опел Вектра", който бил предмет на спорна собственост.
Кържев се яви в съда във вторник, макар да не бе редовно призован. В съдебно заседание съдът връчи препис от обвинителния акт на Кържев и насрочи следващото съдебно заседание за 11 декември.
Досегашният защитник на Кържев - Георги Гатев, вече е член на Висшия съдебен съвет и не може да го защитава пред съда. Кържев твърди, че не се е укривал на домашния си адрес и винаги, когато е бил търсен, е можел да бъде намерен, тъй като по делото са приложени документи, че призовкари няколко пъти са търсили Кържев на адреса му, но той не е бил там.
Обвиняват ме в чисто човешко поведение, а oбвиненията, за които се говореше, че ще бъдат повдигнати срещу мен след проверката в Районната прокуратура, не фигурират по това дело, коментира Кържев. По думите му, делото срещу него се наблюдавало сериозно от ЕС, но самият той не се считал за жертва. Всички, срещу които съм се борил в прокуратурата и извън нея, имат изгода от това дело, заключи той.