Става дума за тестени и мазни закуски, продукти с високо съдържание на захар и консерванти, съобщи БНР.
От 2000 г. е в сила наредба, която задължава училищните лавки да предлагат и здравословни храни, но контролът не е на ниво, призна националният консултант по диетика и хранене проф. Стефка Петрова.
Според нея, по-голямата част от храните, които се продават в училищата, са нездравословни - банички и тутманици с много мазнини, бонбони, чипсове.
В действащата наредба е предвиден задължителен асортимент-минимум от храни, но няма забрана за продажба на вредни храни.
Петрова очаква в скоро време Министерството на здравеопазването да сформира експертна група за актуализиране на наредбата, с което да се въведе забрана за предлагането на опредени храни и напитки в училищата.
30-45% от учениците ядат всеки ден тестени продукти с високо съдържание на мазнини или на захар, каза по-късно на пресконференция Петрова. Само 18-28% ядат всеки ден пресни зеленчуци, 37-42% консумират ежедневно мляко и/или млечни продукти, но 23-30% ядат 4-6 пъти седмично чипс и още 40-60 на сто от децата го консумират 2-3 пъти седмично, обясни тя.
Организирано през 2006 г. национално проучване на храненето в училищните столове и предлаганите храни в училищните бюфети, при което са изследвани 148 училищни столове и 155 училищни бюфети, показало, че ежедневно пресни зеленчуци се предлагат само в 22% от столовете. В 84% от училищните столове не се предлага пълнозърнест хляб; в 25% от тях въобще не се готви риба. Пържени и панирани храни присъстват в менюто 1-2 пъти седмично в 84% от училищните столове, а в 39% от тях добавят предварително захар към млякото.
В 975 от училищните бюфети основно се предлагат тестени закуски, а в 30% от бюфетите няма мляко или млечни напитки. В 76% се предлагат до пет асортимента сокове само с плодова есенция и подсладител. Във всички бюфети има 5-15 асортимента захарни и шоколадови изделия. В тях децата могат да избират и до 20 асортимента чипс и снаксове.