Десетки председатели на секционни комисии чакат все още в НДК, за да предадат изборните протоколи. До полунощ са били приети едва една четвърт, съобщи БНТ. Това предизвика бунт в залата, поради което униформени са били привикани, за да въдворят ред. Част от председателите на комисии се жалваха, че работата по предаването върви много мудно, а те все пак трябва да отиват и на работа. Работим повече от 24 часа за 30 лева, нали е 21 век, как може да чакаме цяла нощ, роптаеха те пред БНР. Според жалващите се фирмата, отговорна за компютърното приемане на протоколите, е трябвало да предостави 3 пъти повече компютри, тъй като има три избирателни листи, а всяка секционна комисия има поне по 3 протокола. Някои от председателите заплашиха да напуснат НДК, а други си тръгнаха по къщите с протоколите с обещанието да ги предадат тази сутрин, стана ясно от репортаж на БНТ. Някои направо са ги оставили в зала №1 на НДК.
Пред БНР Румяна Сидерова от ЦИКМИ заяви, че компютрите не биха могли да оправят положението, тъй като така или иначе общинската избирателна комисия, която трябва да приеме всеки протокол, е една и тя се състои от 17 души по закон. Сидерова каза, че хората и протоколите "са на топло" и няма повод за притеснение.
Ние сме създали изключително добри условия в зала 1 на НДК, където е светло и топло, хората изчакват седнали реда си, а те недоволстват, че чакат, заяви специално за БГНЕС Диана Зулчева, председател на общинската избирателна комисия в София. Членовете на секционните комисии са избирани случайно и аз нямам думи за това как се държат, че не можели да чакат, допълни тя. Нямам думи - никакво чувство за граждански ангажимент при това е известно, че за този труд им се заплаща, продължи Зулчева. Ние сме платили 100 хиляди лева, за да ползваме зала 1 на НДК, като всички са предупредени, че това ще бъде дълга и трудна нощ, заключи председателят на ОИК в София.
Според други представители на ЦИКМИ, обаче, положението с отчитането на протоколите наистина е плачевно и би трябвало за в бъдеще да бъдат създадени няколко места за тяхното приемане. Вероятно до следобед всички протоколи ще бъдат отчетени.
Компанията преброител на Местни избори 2007 "Информационно обслужване" АД, пък коментира, че проблемът бил не в компютрите, а в забавянето на протоколите, докато стигнат до преброителя. В РИК–София–град са локализирани 110 компютърни конфигурации в безупречна функционална готовност, обслужвани от 115 специалисти, от които 90 оператори.
Победителят в София Бойко Борисов ще даде пресконференция в 12.00 часа в зала 6 на НДК, съобщиха от предизборния щаб на ГЕРБ.