Това стана ясно от министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров след днешното правителствено заседание. Заповедтта е вече в сила.
Сдружението на екозащитните организации "Да спасим България" обаче отхвърли заповедта на министър Чакъров и отново късно следобяд се вдигна на протест пред екоминистерство и внесе свойте искания. Според природозащитниците се пренебрегва решението от миналата година по внесеното от тях писмо на 21 юли 2006 г. и отново в заповедта са определени 1000 дка за строителство от защитените 39 хиляди декара.
Кристина Димитрова от сдружението припомни, че така се връща устройствения план от 1997 г. и правото на строителство на фирмите АКБ "Форест" и Суис Пропартис. По-рано Чакъров обясни, че тези 1000 дка били предвидени за строителство още в "размирната 1997". Върху останалите 38 000 декара забраната за строителство няма да е абсолютна, а само след извършването на оценка за съвместимост на съответния проект с целите за запазване на защитените територии. Строителство не се изключва, но в никакъв случай като в Слънчев бряг, уточни Чакъров. През следващия месец съветът за биоразнообразие ще обсъди отново отложените зони по Натура 2000, като дотогава становище трябва да има и от новата Национална агенция по горите. На 10 септември Чакъров ще се срещне с еврокомисаря Ставрос Димас, за да информира за действията на правителството по Натура 2000.
На заседанието в четвъртък правителството прие Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони. С наредбата се осигурява прилагането на европейското законодателство, респективно на Закона за биологичното разнообразие в частта му, свързана с оценките на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения в мрежата от защитени зони Натура 2000.