Убиецът на Ивайло Христов - 20-годишният Неждет Ахмедов, е заловен на 31 юли, обясни директорът на Столичната полиция комисар Румен Стоянов, предаде "Фокус". Неждет е известен на полицията и има криминално досие. В бункера, където деца откриха трупа на момчето, имало тайник, където са съхранявани наркотици и пари. Ивайло разбрал за тайника и откраднал торба с амфетамини и 700 лв., съобщи БТА. В трагичния ден и убиецът, и жертвата били дрогирани. Ядосан за откраднатото, Неждет ударил Ивайло по главата с дръжката на нож, а после го наръгал два пъти в дясната плешка. Това обаче не стигнало на убиеца, който започнал да удря главата на момчето в бетонната стена на бункера. Пред съдия от Софийския градски съд 20-годишният младеж направил пълни самопризнания за начина и мотивите, подтикнали го към убийството. Той разказал на полицията, че след като убил момчето, се изплашил и изпуснал ножа в бункера. Ножът е открит от полицията, така са потвърдени самопризнанията на убиеца.
Следователите разказаха, че разследването било много трудно. По тялото имало 1 см мухъл, дори съдебният лекар се затруднил да установи пола на трупа и се разбрало, че е на момче, чак след като го извадили навън. Станало ясно, че това е Ивайло Христов, тъй като по това време в района на столицата е бил единственият издирван на тази възраст. Полицията успяла да установи в какво обкръжение се движел Ивайло и да сведе кръга от заподозрени до 3 лица, единият се оказал свидетел. Той дал описание на предполагаемия убиец.
Ивайло Христов изчезна на 4 юли и бе обявен за издирване от Първо РПУ-София, след като 10 дни не се прибрал вкъщи. Момчето е бягало често от дома си и не за първи път са го издирвали. При предишното си бягство е открито във Варна. Ивайло е изоставен от майката и живеел при болната си баба на ул. “Кутловица“ в квартал “Подуене“. От полицията са потресени от показанията, които майката и бащата на Ивайло са дали - те са разведени и той не живее с тях. Дни след като изчезнал Ивайло, майката заявила пред полицията, че не е виждала сина си от месец и от бабата на Ивайло научила, че го няма. Казала, че не я интересува, а бащата на Ивайло заявил, че не го е виждал повече от една година. Румен Стоянов обясни, че Ивайло бил “дете без контрол” и това е една от причините да се занимава с наркотици. Ивайло и Неждет са употребявали наркотици, но не можело да се каже, че работят за някого.
В петък прокуратурата се очаква да поиска от съда да остави в ареста Неждет Ахмедов.