По-рано бе съобщено за деветима загинали. Водолази продължават да претърсват река Мисисипи. Осемлентовият мост на междущатската магистрала между Минеаполис и Сейнт Пол рухна вчера в 18,05 часа местно (02,05 в четвъртък българско) време. По време на инцидента на моста е имало между 50 и 60 коли, включително автобус с деца, който обаче не е паднал във водата. 60 деца са с леки наранявания. Десетки души са приети в болница, някои от тях в критично състояние, предаде Ройтерс.
40-годишният мост през последните няколко месеца е бил ремонтиран, като работниците са затваряли една или две от четирите му ленти за движение. Предполага се, че падането на моста е в резултат на строителните работи. Според някои съобщения по времето на инцидента работници са използвали пневматичен чук.
Според губернатора на щата Тим Полънти мостът, построен през 1967 г., е бил проверен през 2005 и 2006 г. и Департаментът по транспорта на Минесота не е открил по него структурни дефекти. Кметът на града Р. Райбек съобщи, че около 50 автомобила се издирват от спасителните екипи.
“Преустановихме операциите по реката за вечерта. Твърде е тъмно. Има прекалено много отломки в реката, за да може работата да бъдепродължена”, съобщи ръководителят на местната пожарна Джим Кларк.
Властите в САЩ не смятат, че причината за разрушаването на моста над река Мисисипи, щата Минесота, е бил терористичен акт, предаде агенция Ройтерс. По думите на представител на министерството за вътрешна сигурност на САЩ “за момента няма никакви свидетелства за терористичен акт”. Междувременно в изявление на полицията в щата Минесота се казва, че причините за срутването на моста засега са неизвестни.