Вчера се разбра, че двама съдии са одобрили пускането на Ивайло Евтимов - Йожи и Любомир Димитров - Гребеца, защото са изтърпели една трета от присъдите си и имали добро поведение в затвора. Очаква се окончателното решение на горната съдебна инстанция дали Йожи няма да излежи останалите над 7-години от 18-годишната си присъда, а Гребеца още година и седем месеца от 10-годишното си наказание.

Тази сутрин Киров каза пред bTV, че е разбрал за новината от вестниците и е много учуден, защото вероятността двама души да се превъзпитат на 100% е малка.
Според него, ако това е така, те трябва да започнат да работят. Те са осъдени освен на затвор и да изплатят обезщетения на жертвите си, на някои от по 100 000 лв. Пари обаче никой не е получил. Киров попита риторично, ако пуснат Йожи и Гребеца, ще започнат ли да изплащат обезщетенията на хората от заплатите си?

По думите му "Наглите" разполагат с около 3,5 млн. лв. от откупи, според информация от медиите, като само от него са получили 1 милион. Тези пари не бяха намерени, допълни бизнесменът.

На въпрос дали се страхува за живота си, Киров отговори, че това няма значение, важното е какъв ще е ефектът върху обществото.

Той съобщи, че полицията и съдът все още не са му върнали личните вещи, които са били намерени на местопрестъплението преди 7 години и които са му показали при следственото дело.

"Държавата не ни оказва никаква подкрепа, нашата фирма е платила 35 млн. данъци през 2008 г., а когато на нас ни взеха тези пари, не бяха признати нито разходи, нито данъци, трябваше да платим данък печалба", заяви Киров.

Фактът, че може да пуснат двама от „Наглите” на свобода предсрочно, си го обяснявам с това, че те са дали пари и тези пари са от откупите, платени от жертвите, заяви междувременно синът му - Иван Киров пред Нова телевизия. 
Самият той е дал 517 000 евро на похитителите, след което се наложило дори да плати над 120 000 данъци върху тях. Киров-младши каза, че в чужбина опрощавали поне налозите на жертвите на отвличания.

"Това са хора с тежко криминално минало и би следвало да бъдат осъдени на по-висока присъда, а не да ги освобождават години предсрочно. Вместо този случай да послужи за назидание на всички престъпници, с това решение на магистратите се показва, че е по-добре да си престъпник, да отвличаш, да режеш пръсти - лежиш 7 години и те пускат”, каза още младият мъж.

Той попита риторично дали адвокат, който е коментирал, че предсрочното освобождаване е нормална практика, би го казал, ако бяха отвлекли неговия син или баща и му бяха отпратили отрязания му пръст.

Киров си спомни как, след като през 2009 г. отвлякоха баща му, се срещнал с вече освободения от плен Ангел Бончев и когато му стиснал ръката тя била само с три пръста. Похитителите отрязаха два от пръстите му.

Той подчерта, че парите им ги няма и сега ще се на разположение на престъпниците и попита дали ако те бъдат засечени, ще им бъдат ли върнати, а "Наглите” - обратно в затвора.

Киров заяви, че се страхува за семейството си.

„Кой ще ми гарантира сигурността? Тези хора могат да тръгнат да си отмъщават”, каза той.

“Няма как да приемем за нормално решението на съда”, коментира пред "24 часа" и Красимир Цанев, чийто син - Илиян, тогава студент на 21 г., беше отвлечен на 9 март 2007 г. и освободен след повече от месец.

Цанев-старши разказа, че от 50 000 лева обезщетение, което трябва да получат от Гребеца, той е изплатил едва 20 лв.

“Присъдата се състоеше от две части - затвор и обезщетение. Някой се е погрижил да види колко прекрасно е поведението му в затвора, но не е видял, че втората част не се изпълнява. Влачихме се по дела 2-3 г. Преди това планина от разправии и накрая - някой съдия решава, че той се е поправил, защото участвал в затворническия хор например”, добави той.